Den hellige Tegiwg av Gwent (400/500-t)

Den hellige Tegiwg (Tigiwg) ble født en gang på 400-tallet i Wales. Hun var datter av kong Ynyr Gwent (Honorius av Gwent) (ca 457-ca 480) og hans hustru, den hellige Madrun, eldste datter av Vortimer (Gwerthefyr Fendigaid), konge av Gwent (Gwerthefyriwg) (ca 430-ca 457), eldste sønn av den legendariske tyranniske High-King Vortigern Vorteneu (Gwrtheyrn Gwrtheneu) av Britannia (425-ca 464). Etter hennes fars død styrte Madrun og Ynyr sammen Gwent (den delen av Monmouthshire som ligger øst for elven Usk) fra hovedstaden Caerwent.

Tegiwgs brødre var de hellige Ceidio, Iddon og Cynheiddon. Morens søster Anna giftet seg med Cynyr av Caer Gawch og ble mor til den hellige Non, som igjen ble mor til den hellige David, nasjonalhelgen for Wales.

Legenden forteller at en dyktig og vakker ung snekker fra Aberffraw på Anglesey kom til Caerwent for å bygge et palass der. Mens han var der, ble Tigiwg (Tegiwg), datter av kong Ynyr og Madrun, forelsket i ham og fulgte ham på en reise hjem. Alt gikk bra til de kom til Pennard i Arfon, hvor de steg av hestene for å hvile. Hun var svært trett etter reisen og falt i søvn. Da snekkeren lå og så på henne, tenkte han på sitt beskjedne opphav og skammet seg over å ta med prinsessen til sin hjemlige rønne. Derfor tok han på djevelens innskytelse sverdet og skar hodet av henne. Deretter fortsatte han til Anglesey.

Hun ble funnet av den hellige Beunos gjetere, som meldte fra til ham. Han gjenopplivet henne og fikk henne til å leve som nonne. Det er også mulig at snekkeren bare forlot henne, ikke drepte henne. Etter en stund nådde rykter om det som hadde skjedd til Caerwent, og prinsessens bror Iddon kom for å lete etter henne. Men hun nektet å komme tilbake, enten fordi hun foretrakk ordenslivet eller fordi hun hadde dummet seg ut for kraftig med snekkeren.

Hennes bror aksepterte dette, men ba Beuno om å bli med ham til Aberffraw for å støtte hans krav på de «hestene og gull og sølv» som snekkeren hadde tatt med sammen med prinsessen. Beuno gikk med på det, og de dro til hoffet til Cadwallon av Gwynedd i Aberffraw. Straks Iddon fikk øye på snekkeren, trakk han sverdet og ville ha drept ham hvis han ikke hadde blitt holdt tilbake. En historie om at Iddon hogg av snekkerens hode og at Beuno satte det på plass igjen, er uten tvil en senere middelaldersk utbrodering av legenden. Først nektet Cadwallon å gi tilbake varene, men Beuno insisterte og kongen ga etter, muligens av frykt for en ny forbannelse. Han ga også Beuno palasset som ble kalt Aelwyd Feuno.

Tegiwg har ingen kirkededikasjoner eller noen minnedag.

Kilder: Baring-Gould (7) - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 26. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 26.10.2011, sist endret 04.10.2013 - 13:54