Antikk mosaikk funnet i Betlehem

Betlehem (KAP) - I Betlehem er det oppdaget en mosaikk som stammer fra 300-tallet. Bygningsarbeidere fant den da de drev gravearbeider for byggingen av et Fredssenter på den såkalte Krybbeplassen. På stedet var det tidligere en politistasjon. Etter opplysninger fra de palestinske kulturmyndighetene dreier det seg om et tre ganger ti meters verk som stammer fra golvet i et kirkegårdskapell fra keiser Konstantins tid. På mosaikken kan man skjelne geometriske former og blomster.

I tillegg ble det i en fjellnisje avdekket en utsmykket sarkofag med et kors på lokket. Den ble imidlertid straks stjålet, ettersom utgravingsområdet ikke var sikret. Det er ennå usikkert hva som skal skje med funnet. Foreløpig mangler pengene som må til for å endre planene for Fredssenteret.

Byen er for tiden en eneste stor byggeplass for å gjennomføre prosjektene for år 2000, da det ventes opptil seks millioner besøkende. Japan vil bekoste ny brolegging på veiene til Betlehem, Sverige tar seg av plassen foran Fødselskirken og Tyskland finansierer spillvannsanlegg og noen andre prosjekter. Oppdagelsen av historiske minnesmerker kommer i veien for disse planene.

Kathpress 8. desember 1998; o: pe

av Webmaster publisert 08.12.1998, sist endret 08.12.1998 - 23:07