Noen biskoper diskuterer gifte prester

London (CWN) - Noen prester og biskoper fra Stillehavsland som deltar i synoden for Oceania, oppfordrer privat til å oppheve forbudet mot gifte prester, meldte Londonavisen The Guardian lørdag. Avisen skrev at biskop Peter Stasiuk i Den ukrainske katolske Kirke i Australia sa at "Den hellige Stols forbud mot prestevielse av gifte diakoner i vesten står i veien for enhet blant katolikker". En ikke navngitt delegat sies å ha forlangt "en dypere undersøkelse av kriteriene for ikke å la gifte menn bli presteviet".

Biskop James Foley av Cairns i Australia sa at muligheten for en spesiell dispensasjon fra sølibatsregelen i deler av Ocenia hadde blitt nevnt. Men ikke alle delegatene mente at gifte prester ville løse problemet med prestemangel i bispedømmer hvor kirkene er atskilt av områder med ugjennomtrengelig jungel eller lange kanoturer. Biskop Raymond Kalisz, president for bispekonferansen for Papua Ny Guinea og Solomon-øyene, sa at lokale skikker ville føre til at fattige menigheter ville måtte støtte familiemedlemmer i mange år etter en prests død.

Pave Johannes Paul II har gjentatte ganger understreket at selv om det finnes noen sjeldne unntak fra regelen om at gifte menn ikke kan prestevies i den latinske ritus av Den katolske kirke, blant dem er prester som konverterer fra noen andre kirkesamfunn, er slike dispensasjoner ikke noen måte å løse prestemangelen på.

Catholic World News 7. desember 1998; o: pe

av Webmaster publisert 10.12.1998, sist endret 10.12.1998 - 11:10