Italias eks-kommunistiske statsminister skal møte paven

Roma (KAP) - Vatikanet har offisielt bekreftet at paven den 8. januar vil motta offisielt besøk av Italias første eks-kommunistiske statsminister. Vatikanets pressetalsmann Joaquin Navarro-Valls meddelte torsdag i en knapp pressemelding at paven vil motta statsminister Massimo D'Alema, som er leder i DS (den reformerte delen av det gamle kommunistpartiet PCI), i privataudiens. Statsministeren skal også møte statssekretær Angelo Sodano.

Pavens mottakelse av den tidligere kommunistiske partifunksjonæren avventes med spenning i italiensk presse. D'Alema kom til makten etter at den forrige regjeringen ble felt av et mistillitsforslag. Også hans forgjenger Romano Prodi tilhørte venstrefløyen i italiensk politikk. Før D'Alemas maktovertakelse minnet Vatikanets avis L'Osservatore Romano i en kritisk artikkel om hans kommunistiske fortid.

Observatører spekulerer i om det ved venstredemokratenes første besøk i Vatikanet også blir snakk om den omstridte finansieringen av de kirkelige skolene i Italia. Et forslag nylig fra D'Alemas nærmeste omgivelser om å løse dette problemet ved å forhøye kirkeskatten, ble torsdag avvist i et avisintervju med rettseksperten i den italienske bispekonferansen, biskop Attilio Nicora.

I konkordatet mellom Vatikanet og Italia er de mulige bruksområdene for inntektene fra kirkeskatten fastlagt, og skolene hører ikke med blant dem, erklærte Nicora. Dessuten innbringer den foreslåtte forhøyningen av kirkeskatten med et tidels prosentpoeng bare en merinntekt på tilsvarende knapt 575 millioner kroner. Dette er på langt nær nok til å finansiere privatskolene slik at prinsippet om fritt skolevalg for alle skal kunne virkeliggjøres.

Kathpress 10. desember 1998; o: pe

av Webmaster publisert 10.12.1998, sist endret 10.12.1998 - 23:38