Biskopene beklager fattigdom og sekularisering

Bogotà (KAP) - Den økende fattigdommen og den voksende vantroen blant befolkningen er ved siden av den økende prestemangelen de største problemene for Den katolske kirke i Latin-Amerika. Det fremgår av et arbeidsdokument foran år 2000 som det latinamerikanske bisperådet (CELAM) har offentliggjort i Bogotà. Særlig mange latinamerikanske lands store utenlandsgjeld bidrar til forarming av store deler av befolkningen, heter det i det 40 sider lange dokumentet. Det skal tjenes om sakspapir til det planlagte CELAM-møtet på Kuba i midten av februar.

"Vi ber de politisk ansvarlige om en ettergivelse av utenlandsgjelden, noe som ville føre til skattelettelser og dermed direkte til en forbedring av de fattiges situasjon og til bedre sosiale ytelser", understrekes det i skrivet. En gjeldsettergivelse ville også føre til en større økonomisk likevekt mellom de fattige og rike land i Latin-Amerika.

Videre beklager biskopene den tiltakende sekulariseringen i større deler av kontinentet. De understreker de også at "Vår første omsorg vil alltid gjelde de fattige og utstøtte, for denne utstøtelsen er samfunnets feil". Papiret er utarbeidet av biskoper fra 22 land. I følge biskopene må Kirken etter sin natur være forpliktet på beskyttelse av menneskerettighetene og sosial rettferdighet."

Kathpress 11.1.99; o: pe

av Webmaster publisert 25.01.1999, sist endret 25.01.1999 - 19:41