Sjokk over mord på flyktningeprest

Roma - Bern (KAP) - Ponte Chiasso ligger like ved den italienske grensen til Sveits. Sognepresten der, Renzo Beretta, som hadde gjort om sitt kirketårn til et mottakssentral for avviste flyktninger, ble stukket ned og drept den 20. januar. I følge politiet ble sognepresten passet opp av en nordafrikaner utenfor døren til sin bolig og bedt om penger, noe han nektet å gi ham. I løpet av den følgende krangelen grep 31-åringen kniven og stakk presten sju ganger. Den 77-årige Beretta døde på sykehuset i Como av sårene han fikk.

Den 31-årige nordafrikaneren ble deretter arrestert som antatt gjerningsmann da han skulle gå på en buss i Como sentrum. Han skal ha vært gjest i flyktingesenteret. Han skal ha tilstått ugjerningen og ført politiet til våpenet, som han hadde slengt vekk.

Mordet på presten utløste sjokk i Ponte Chiasso. Etter at udåden ble kjent, samlet hundrevis av mennesker seg i en taus sørgemarsj. Biskopen av Como, Alessandro Maggiolini, minnet i det italienske fjernsynsselskapet RAIs nyhetssendinger med gråtkvalt stemme sin sogneprest, som han hadde besøkt så sent som dagen før.

En talsmann for den sveitsiske flyktninghjelpen uttalte frykt for at ugjerningen kunne føre til en ny oppblomstring av fremmedfiendtligheten i regionen. Derfor oppfordret hun til ikke å generalisere etter forbrytelsen og la opprørtheten gå ut over uskyldige.

I pater Berettas kirketårn hadde opp til 30 flyktninger funnet tilflukt. Han startet virksomheten for over ti år siden. I 1998 ble han i Ponte Chiasso æret med en alternativ sveitsisk menneskerettighetspris for sitt engasjement for avviste flyktninger.

Paven sendte kondolansetelegram til biskop Alessandro Maggiolini av Como og uttrykte sorg over Berettas "tragiske død": Gjennom sin tjeneste for sine medmennesker hadde han gitt et ekte bidrag til broderligheten mellom folkene, het det i pavens telegram. Han håpet at Berettas eksempel og offer vil gi et nytt anstøt til mer broderlighet mellom menneskene, som alle er Guds skapninger.

Kathpress 21.1.99; o: pe

av Webmaster publisert 25.01.1999, sist endret 25.01.1999 - 19:41