Paven møter amerikansk ungdom og president Clinton

Pave Johannes Paul II har bedt USAs ungdommer om å engasjere seg for rettferdighet. Under den første dagen av sitt opphold i landet henvendte han seg til ungdommene på St. Louis' sportsstadion og minnet om at barn dør av sult, hjemløse lever på gaten, arbeidsløse har problemer, at hundretusener mangler tilstrekkelig medisinsk behandling, blir ofre for vold eller lider på grunn av bandekriminalitet, vold i familien, seksuelt misbruk og narkotika eller narkotikakriminalitet over hele verden - også i USA. Han beklaget også drapene på ufødte barn og eutanasi, som i enkelte ameikanske delstater ikke lenger blir straffet.

Johannes Paul II oppmuntret de unge tilhørerne til å kjempe i mot urett og slik følge Jesus Kristus. "Ikke la dere lure av falske verdier eller hyklerske slagord," sa Paven under stor applaus, "ikke hør på dem som sier at budet om kyskhet er foreldet. Ekte kjærlighet er en gave fra Gud som blir fullbyrdet i foreningen av mann og kvinne i ekteskapet."

Paven, som virket svært sliten etter flyturen fra Mexico til USA og møtet med president bill Clinton, var tydelig beveget over applausen og begeistringen hos sine unge tilhørere.

På slutten av seremonien overrakte ungdommene Johannes Paul II en baseball-drakt fra laget "St. Louis Blues". På ryggen var det skrevet "Johannes Paul II" og nummeret 1. "Ja, nå må jeg begynne å spille baseball igjen," spøkte Paven.

Det var den rundt 30 minutter lange samtalen mellom Paven og USAs president Bill Clinton som ble lagt mest merke til i amerikanske media. Etter velkomstseremonien trakk Johannes Paul II og Clinton seg tilbake til et telt som var satt opp på Lambert - flyplassen for anledningen. Det var fjerde gang Paven og Clinton møttes.

Vatikanets pressetalsmann Joaquin Navarro-Valls uttalte etter møtet overfor journalistene som følger reisen, at det dreide seg om en "høflighetsvisitt". Samtalen hadde vært "uformell og åpen". Bare de temaer som Det hvite hus og Vatikanet hadde angitt på forhånd - Irak, Kuba, fredsprosessen i Midt-Østen og menneskerettigheter (inkludert eutanasi og dødsstraff) - var blitt behandlet.

I sin velkomsttale takket president Clinton, under applaus fra forsamlingen, Paven for hans rolle som fredsstifter i de 20 årene hans pontifikat har vart. Clinton verdsatte særlig Pavens medvirkning i omveltningene i Øst-Europa, innsatsen for menneskerettigheter og hans appeller om hjelp for vanskeligstilte i Afrika og Asia. "Menneskene trenger dine appeller," understreket USAs president. USA skulle engasjere seg sterkere for det Paven oppfordret til.

Samtidig roste Clinton Den katolske kirke i USA for dens innsats for arbeidsløse, flyktninger og sosialt vanskeligstilte. "Måtte du leve i hundre år og lenger, og fortsette å virke og lære," ropte Clinton til Paven. Johannes Paul II takket presidenten for dette ønske med ordene "langsomt, langsomt!".

Vatikanet fordømte på mandag igjen de seneste amerikanske luftangrepene på Irak. Navarro-Valls understreket at også pave Johannes Paul II gjentatte ganger har uttalt seg i den retning. "Og utviklingen gir ham rett," sa Vatikanets pressetalsmann.

av Webmaster publisert 29.01.1999, sist endret 29.01.1999 - 09:27