Katolsk biskop: slavehandelen fortsetter

(KAP) I følge den katolske biskopen Cesare Mazzolari drives det fortsatt slavehandel i Sudan. Muslimske slavehandlere har i årenes løp bortført et stort antall innbyggere i Sør-Sudan, erklærte den apostoliske administratoren for det sudanesiske bispedømmet Rumbek i følge en melding fra det amerikanske katolske nyhetsbyrået CNS på tirsdag. Barn skal til og med ha blitt kidnappet fra sine familier og solgt som livegne til arabiske land, hvor jentene blir seksuelt misbrukt.

Menn fra Sør-Sudan må ofte tjene i landets regjeringshær, som er kontrollert av det islamistiske regimet og kjemper mot frigjøringsbevegelsene i sør. Regjeringen i Khartoum benekter rapportene og sier at det ikke finnes slavehandel i landet.

Mazzolari opplyste at også Den katolske kirke gjør en innsats for frigjøringen av slaver og har startet en egen skole for befridde barn. Fra tid til annen lykkes det representanter for Kirken å komme frem til områder hvor det blir drevet handel med bortførte mennesker. Så blir de mindreårige kjøpt fri og gjenforenet med sine familier eller, når det ikke er mulig å finne familien, bragt til kirkelige barnehjem.

I midten av januar kjøpte den sveitsiske hjelpeaksjonen Christian Solidarity International (CSI) fri mer enn 1000 svarte slaver. For hver av dem, mest kvinner og barn, ble det betalt rundt 600 østerrikske schilling til muslimske slavehandlere, opplyste CSI i Genève. Siden begynnelsen av frikjøps-aksjonene i 1995 har mer enn 5000 mennesker fått friheten tilbake på denne måten. CSI har appellert til FN om å ta opp problemet med slavehandelen.

av Webmaster publisert 10.02.1999, sist endret 10.02.1999 - 14:37