Kirkene krever flyforbudssone over Sudan

Ottawa (KAP) - På grunn av borgerkrigen i Sudan har de kristne kirkene i Canada appellert til FNs sikkerhetsråd om å vedta en flyforbudssone over deler av det afrikanske landet. Det er bare slik at man kan stoppe regjeringen i Khartoums bombeangrep mot særlig den sørlige delen av landet, ble det understreket i en erklæring kirkene sendte ut torsdag i Ottawa. Den kanadiske regjeringen blir appellert om å bruke sin nye posisjon i FNs sikkerhetsråd til å få en slutt på folkemordet i Sør-Sudan. Koalisjonen består av katolikker, anglikanere, presbyterianere og medlemmer av United Church.

Den sudanske regjeringen forsøker med målbevisst bombing, sult og fordrivelser å ødelegge menneskene og deres livsmuligheter i det midtre og søndre Sudan. De fleste av de rammede regionene er bebodd av kristne, heter det i skrivet, som også er undertegnet av den katolske bispekonferansen i Canada. Borgerkrigen i landet har siden 1983 krevd 1,9 millioner dødsofre og 4 millioner fordrevne. Den pågående hungerkatastrofen i Sør-Sudan er ingen naturkatastrofe, men bevisst skapt av mennesker. Generalsekretæren for den katolske bispekonferansen, biskop Peter Schonenbach, sier at dette er folkemord. "Hvis det internasjonale samfunnet kan vedta flyforbudssoner i Irak og Kosovo, hvor for ikke i Sudan?" sier han.

Den sudanske regjeringen har tilbakevist meldinger om slavehandel i landet, og kaller dem en internasjonal kampanje for å bringe landet i miskreditt. En sudansk ansvarlig for menneskerettigheter, Ahmed al-Mufti, sier i avisen Al Rai al Aam at hvis utenlandske organisasjoner har andre informasjoner, må de komme med navn, slik at de ansvarlige kan bli straffet. Alle undersøkelser som regjeringen har gjort, viser at det ikke finnes noen slavehandel, i følge al-Mufti.

Den katolske kirke og menneskerettighetsorganisasjoner som Christian Solidarity International (CSI) har i den siste tid flere ganger vist til problemet med slaveri i Sudan. CSI har etter egne opplysninger stadig kjøpt fri slaver. I begynnelsen av februar har også representanter fra USA beskyldt Sudan for slaveri. Den republikanske senatoren Sam Brownsback erklærte at slaveri ble brukt av Khartoum i borgerkrigen mot sør "som middel for å demoralisere befolkningen og for å splitte samfunnet". Dessuten blir regjeringssoldater i borgerkrigen lønnet med tilfangetatte barn og kvinner.

Kathpress/Catholic World News 25. februar 1999; o: pe

av Webmaster publisert 02.03.1999, sist endret 02.03.1999 - 15:23