Sterke stemmer mot immunitet for Pinochet

Wien-London (KI-KAP) - I tautrekkingen om en eventuell utlevering til Spania av Augusto Pinochet, som i fem måneder har befunnet seg i britisk varetekt, har det nå hevet seg vektige kirkelige stemmer om ikke å tilkjenne den chilenske eks-diktatoren immunitet. Kommisjonen for Rettferdighet og Fred (Iustitia et Pax) fra ni land appellerer i et åpent brev til de britiske dommerne i Overhuset som har med saken å gjøre, om å muliggjøre Pinochets utlevering til Spania og dermed en rettssak på grunn av forbrytelser mot menneskeheten. Skrivet, som er undertegnet av generalsekretæren for konferansen av europeiske "Iustitia et Pax"-kommisjoner, Victor Scheffers, står dermed i direkte motsetning til en intervensjon til fordel for Pinochet som Vatikanet gjorde i forrige måned. Kardinalstatssekretær Angelo Sodano hadde angitt "utelukkende humanitære grunner" som motiv for Vatikanets stillingstaken.

Den 83-årige Pinochet ble i oktober 1998 arrestert etter en spansk arrestordre i London, hvor han ble behandlet på et sykehus. Deretter vedtok Overhusets domsutvalg at Pinochet ikke nøt immunitet og kunne utleveres til Spania, men denne kjennelsen ble opphevet på grunn av en dommers påståtte inhabilitet. Nå behandler sju dommere i domsutvalget, som tilsvarer britisk høyesterett, igjen spørsmålet om Pinochet har immunitet som tidligere statsoverhode. Avgjørelsen skal offentliggjøres onsdag 24. mars. Spania har krevd utlevering av Augusto Pinochet for å stille ham for retten for folkemord, terror og tortur. Under Pinochets regime fra 1973 til 1990 ble mer enn 3.000 mennesker myrdet eller sporløst forsvunnet.

"Som romersk-katolsk faglige autoritet på menneskerettighetsspørsmål er "Iustitia et Pax"-kommisjonene av den overbevisning at det ikke må finnes straffefritak for forbrytelser mot menneskeheten", heter det i det åpne brevet. I Pinochet-saken og i lignende tilfeller er det "absolutt nødvendig" at dom blir avsagt. Det er "fra et kristent standpunkt" ikke utelukket at de skyldige under spesielle omstendigheter i enkelttilfeller kan benådiges. Et avslag på kravet om immunitet for Pinochet ville likevel være et "signal som ikke er til å misforstå" til forbrytere mot menneskerettighetene, som i fremtiden ikke kan begå sine udåder uten strafferettslig forfølgelse. En rettssak ville også være et nødvendig bidrag til å la ofrene og deres slektninger få rettferdighet, "selv om der for mange ofte er for sent".

De europeiske "Iustitia et Pax"-kommisjonene hilser i sitt brev også opprettelsen av en internasjonal straffedomstol velkommen. Dennes statutter ble tidligere i år godtatt av 120 stater. Det åpne brevet ble skrevet i navnet til Iustitia et Pax"-kommisjoner fra Belgia, Danmark, Frankrike, Nederland, Skottland, Spania, Sveits, Sverige og Østerrike.

Kathpress 20. mars 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 28.03.1999, sist endret 28.03.1999 - 17:47