Rettssaken mot skandaleforfatter utsatt

Vatikanet (KI/Tablet) - Rettssaken mot Msgr Luigi Martinelli, som antas å være hovedforfatteren til en bok som inneholdt anklager om sexskandaler i den romerske kurien, har blitt utsatt etter at han ikke møtte opp for tribunalet som behandler hans sak. Høringen skulle finne sted i den romerske rota, Den hellige Stols høyeste rettsinstans, fredag i forrige uke. Men da den 73-årige Martinelli, tidligere byråsjef i Kongregasjonen for Østkirkene, ikke møtte opp, ble saken utsatt til september.

Boken «Via col vento in Vaticano» (Tatt av vinden i Vatikanet) ble skrevet av en gruppe bidragsytere og utgitt under pseudonym. Over 10.000 eksemplarer er solgt så langt. Tjenestemenn i Vatikanet gjentok fredag at deres forsøk på å stoppe den var basert på behovet for å beskytte navngitte enkeltpersoner for «bakvaskelser og ærekrenkelser». Men mange observatører mener at den forestående rettssaken i stedet vil intensivere spekulasjonene i media om anklagene.

Boken ble utgitt i februar av Edizioni Kaos under pseudonymet «I Millenari». Den foregir å avsløre skandaler i den romerske kurien, inkludert karrierisme, maktmisbruk, homoseksualitet og brudd på sølibatet av vatikanske tjenestemenn. Vatikanets forsøk på å stanse boken har ført til at den har fått en voldsom oppmerksomhet, mens den i motsatt fall godt kunne blitt ignorert. Men Vatikanet tar affære bare når det foreligger en anmeldelse fra «en fornærmet part», og sannsynligvis er boken anmeldt av en av dem som er navngitt i den.

Vatikanets tribunal har ingen makt til å sette sine beslutninger gjennom utenfor Vatikanstaten, og kan derfor ikke inndra boken eller stoppe salget i Italia.

The Tablet 3. og 24. juli 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 03.08.1999, sist endret 03.08.1999 - 09:37