Myndighetene forbyr pavebesøk i Hongkong

Hongkong (KI/KAP) - Kina har nektet pave Johannes Paul innreisetillatelse til Hongkong. «Da Vatikanet opprettholder såkalte diplomatiske forbindelser med Taiwan, er det selvfølgelig ikke passende for paven å besøke Hongkong», sa en talsmann for det kinesiske Utenriksdepartementet i Peking i følge en melding i Hongkong-avisen South China Morning Post på mandag. Også Hongkongs koadjutor-biskop Josef Zen Ze-kiun bekrefter at den kinesiske regjeringen avviser et pavebesøk i Hongkong på grunn av forbindelsene mellom Vatikanet og Taiwan.

Vatikanet anerkjenner den nasjonalkinesiske regjeringen i Taipeh, men har «nedgradert» de diplomatiske forbindelsene. Den kinesiske folkerepublikkens regjering i Beijing betrakter Taiwan som en frafallen provins og satser på en gjeninnlemming av øya.

Johannes Paul II planlegger i høst en Asiareise. Tidligere har Manila og Calcutta vært på tale, og det foreligger også en invitasjon fra Macao. Innenfor rammene av denne reisen var det tale om et besøk i Hongkong. Der ville paven feire en messe for de rundt 350.000 katolikkene i den tidligere britiske kronkolonien.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)