Shakespeare var hemmelig katolikk

London/Zürich (KI/KAP) - Den engelske dramatikeren William Shakespeare skal ha tilbrakt en del av tidsrommet mellom ungdomstiden i Stratford og da han dukket opp som dikter i London hos jesuittene i Hoghton Tower. Dette hevder Shakespeare-forskeren Richard Wilson, professor ved universitetet i Lancaster, i følge Neuen Züricher Zeitung.

I året 1580 forsvant den unge William fra sin hjemby Stratford og dukket opp igjen først ti år senere som stor kunstner i London. Hvor hadde Shakespeare tilegnet seg sin dannelse? Er det en sammenheng mellom en ung mann ved navn William Shakeshafte som rundt 1580 bodde i Hoghton Tower, og den unge Shakespeare fra Stratford?

Perioden fra 1580 til 1590 i dikterens liv er en gåte for biografene. Shakespeare-forskeren Wilson kommer med en historisk plausibel løsning: Nøkkelen til hemmeligheten ligger hos den engelske jesuitten Edmund Campion, som i 1580 i hemmelighet vendte tilbake til England fra Nord-Frankrike. Den gang var Stratford et sentrum for den hemmelige katolisismen. Også Shakespeare sluttet seg til Campion. I Hoghton Tower, hvor jesuitten residerte med sine elever i huset til en mektig katolsk familie, var William omgitt av menn som aktivt planla å styrte det protestantiske regimet.

Når det gjelder Shakespeares dannelse, sto i følge Wilson et utmerket bibliotek til disposisjon. Dessuten var han medlem av en skuespillertropp. Allerede i juli 1581 ble Campion arrestert. En måned senere ble huset i Hoghton Tower stormet. Shakespeare lyktes i å flykte. I 1590 opptrådte han i London som skuespiller.

I følge Wilson føler nå dagens Stratford seg truet av den «svært aristokratiske og farlige Shakespeare, som omgikks med en mektig katolsk familie og i en krets som planla å styrte regjeringen», ettersom de har investert så mye i bildet av den patriotiske, nasjonal-engelske Shakespeare. En enorm turistindustri, for ikke å tale om akademiske karrierer, er avhengig av dette bildet. Wilson har satt seg som mål å få opprettet et studiesenter med teater i Hoghton Tower, som en gang var det hemmelige virkestedet til jesuittene, som var forfulgt av det protestantiske regimet.

Kathpress 10. august 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 17.08.1999, sist endret 17.08.1999 - 11:17