Antikatolisismen florerer fortsatt

Edinburgh (KI/CWN) - Den fremtredende skotske komponisten James MacMillan fra Glasgow sa ved Edinburgh International Arts Festival at Skottlands skjulte skamplett er florerende anti-katolsk bigotteri.

«På mange felt i livet - på arbeidsplassen, i akademiske kretser, media, politikken og i idretten - er antikatolisismen, selv når den ikke er spesielt ondsinnet, så stedegen som om den er en del av naturen. Mange av oss klarer enten å leve med den eller benekter fullstendig eksistensen av antikatolisismen, som fortsatt er et viktig element ved skotsk kultur.»

MacMillan komponerte fanfaren til åpningen av det første skotske parlamentet på 300 år i forrige måned. Hans komposisjon «Seven Last Words from the Cross» er finalist for festivalens Mercury-pris. Han minner om de protestantiske Orange-marsjene som holdes hvert år, lignende de som holdes i Nord-Irland, til minne om historiske seire over katolikkene, og den tidvis voldelige rivaliseringen i Glasgow mellom de to fotballagene Celtic (hovedsakelig katolsk) og Glasgow Rangers (hovedsakelig protestantisk).

«Jeg har blitt spyttet på fordi jeg er katolikk. Og da min datter var til stede på sin første påskevigilie i en alder av seks år, kom hun for første gang i kontakt med dette sekteriske uvesenet fra noen få fylliker som merket seg lysene som brant utenfor.»

I forrige uke fordømte et magasin utgitt av Den frie presbyterianske kirke innflytelsen til den nylig avdøde engelske kardinal Basil Hume, og medlemmer av Church of Scotland startet en kampanje for å få medlemmer av det nye skotske parlamentet til å bruke presbyterianske bønner i stedet for de planlagte bønnene som omfatter alle trosretninger.

Catholic World News 10. august 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 17.08.1999, sist endret 17.08.1999 - 11:17