Gjeninnvielse av Mariakirke

Vatikanet/Tbilisi (KI/KAP/Zenit) - Pave Johannes Paul II sendte Vatikanets «innenriksminister», erkebiskop Giovanni Battista Re, til Kaukasus-republikken Georgia, hvor han søndag celebrerte festmessen hvor Maria Himmelfartskirken i hovedstaden Tbilisi ble gjeninnviet. Kirken ble bygd av katolikker på begynnelsen av 1800-tallet under ledelse av kapusinerpatre og med støtte fra «Propaganda Fide». Mariakirken ble beslaglagt og stengt av de sovjetiske myndighetene i 1941, og i 1946 ble den gjort om til en turnhall.

Først i 1994 fikk Den katolske kirke bygningen tilbake. Kort etter begynte restaureringsarbeidet under biskop Giuseppe Pasotto, apostolisk administrator for Kaukasus.

I følge den apostoliske nuntius i Georgia, Peter Zurbriggen, forhandlet Re samtidig med statlige og kirkelige representanter om et mulig pavebesøk i den tidligere Sovjetrepublikken. Blant de han samtalte med, var overhodet for den georgiske kirken, Katholikos Elias II, og landets utenriksminister Irakli Menagarishvili. I Georgia bor det rundt 50.000 katolikker, mens flertallet av landets mer enn 5 millioner innbyggere tilhører den autokefale (selvstendige) georgisk-ortodokse kirke.

Blant observatører i Vatikanet har Georgia i lang tid blitt betraktet som et mulig mål for pavens Asiareise mot slutten av året. Johannes Paul II uttrykte allerede i 1993 overfor Georgias president Eduard Sjevardnadse ønske om å besøke Kaukasus-republikken. I 1997 kom Sjevardnadse med den offisiell invitasjon. Landet er svekket etter en årelang borgerkrig, og i 1998 ga paven i en uvanlig gest et nytt sykehus til hovedstaden Tbilisi.

Kathpress 15. august, Zenit 13. august 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 19.08.1999, sist endret 19.08.1999 - 20:21