Rettssak mot tidligere offiser utsatt

Praha (KI/KAP) - Rettssaken mot den tidligere offiseren i det tsjekkoslovakiske statssikkerhetstjenesten (StB) Jan Dolansky er utsatt. Han skal under et forhør i 1980 ha fysisk mishandlet dissidenten Vaclav Maly, som i dag er hjelpebiskop i Praha. De neste forhandlingene i retten vil finne sted 14. oktober, og dommeren har kunngjort at dommen vil falle da. Ved rettsforhandlingene denne uken var det viktige sakkyndige eksperter og vitner som ikke møtte frem.

Vitnet Jaroslav G, Dolanskys tidligere foresatte, kunne ikke huske noen ting. Han visste heller ikke noe om en klage som Maly på sin side hadde levert mot StB-offiseren. Den anklagete ble regnet som svært liberal, derfor var han overrasket over at akkurat han var beskyldt for mishandling, sa vitnet. Også et annet vitne og tidligere medarbeider i StB erklærte ved forhandlingene at han ikke visste noe om saken.

I forbindelse med en aksjon statssikkerhetstjenesten rettet mot bevegelsen Charta 77 ble Maly arrestert sammen med andre dissidenter i desember 1980. Ved forhøret slo Dolansky ham i magen, brystet og ansiktet, fortalte Maly ved den første rettsforhandlingsrunden. I tillegg hadde han på det groveste rakket ned på ham og truet ham.

Maly, som i dag er 49 år, ble i 1976 viet til katolsk prest. I 1979 fikk han arbeidsforbud av det kommunistiske regimet fordi han hadde underskrevet Charta 77. Først etter fløyelsrevolusjonen i 1989 kunne han vende tilbake til kirkelig tjeneste. I januar 1997 ble han utnevnt til hjelpebiskop i erkebispedømmet Praha. I 1998 tildelte den europeiske kommisjonen for menneskerettigheter ham Den europeiske Menneskerettighetsprisen.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 26.08.1999, sist endret 26.08.1999 - 19:08