Arkeologer kritiserer vatikansk garasjebygg

Roma (KI/KAP) - Ti uker før den planlagte ferdigstillelsen er arbeidene ved den underjordiske garasjen for busser og biler i Vatikanet i fare. I følge avisen Corriere della Sera har man funnet antikke murer på byggeplassen under Gianicolo-høyden. Dermed spørs det om et av de største byggearbeidene foran det hellige år 2000 blir ferdig i tide. Prosjektet til ca 350 millioner kroner er en underjordisk garasje for Vatikanet med plass for rundt 800 biler og 100 turistbusser.

Murrestene som er funnet, ligger i traseen for den planlagte innkjøringen til garasjen. I følge ubekreftede meldinger skal byggearbeidene også ha avdekket restene av en underjordisk sjø, og vannet har også satt ferdigstillelsesdatoen i fare. Den romerske byforvaltningen har fastsatt 31. oktober 1999 som dato for avslutning av arbeidene.

Den italienske arkeologen Lorenzo Bianchi kritiserer byggearbeidene og kaller dem manglende respekt for et historisk verdifullt område. Han mener at arbeidene har medført en rekke «voldshandlinger». Man har forsømt å undersøke området systematisk før arbeidene, og dessuten er det sjeldne delstykket av den vatikanske befestningsmuren fra 800-tallet blitt ødelagt, beklager Bianchi. Men den største absurditeten består i å bygge parkeringsplasser og butikker akkurat over det området hvor keiser Nero i år 64 lot drepe de første kristne.

Garasjen bygges på Vatikanets territorium ca 100 m i luftlinje fra Petersplassen. Herfra skal fremtidige pilegrimer og turister komme til Vatikanet uten omveier.

Kathpress 20. og 22. august 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 26.08.1999, sist endret 26.08.1999 - 19:08