Pavens Asiareise tar form

New Delhi (KI/KAP/Zenit/CWN) - Pave Johannes Paul II vil i begynnelsen av november dra på et firedagers besøk til India. Programmet for reisen fra 5. til 8. november er ikke klart, men Vatikanet har bedt om forberedelser til et pavebesøk i Sør-India og i Bombay vest i landet. Calcutta står også på ønskelisten. Av hensyn til de forestående valgene i Italia har det vært usikkert om pavebesøket ville komme i stand. En offisiell bekreftelse fra Vatikanet ventes i begynnelsen av september.

Formannen for den indiske bispekonferansen (CBCI), erkebiskop Alan Basil de Lastic av New Delhi, har sendt ut et rundskriv til alle de 141 biskopene i landet i anledning besøket. Han skriver at paven under oppholdet i India skal skrive under sitt avslutningsdokument til bispekonferansen om Asia og offentliggjøre det. Det får tittelen «Ecclesia in Asia». Synoden fant sted i april og mai 1998. I følge erkebiskopen vil paven komme til India den 5. november, og han sier at paven kun skal besøke New Delhi. Morgenen etter vil han møte Indias president K. R. Narayanan, og noen timer senere møter han biskopene som deltok i synoden. Foreløpig er det eneste som er kjent fra programmet, at det skal feires en offentlig messe den 7. november.

Reisen til India skjer i en tid med politisk-religiøse spenninger mellom hinduer og kristne. Blant annet anklager hindupolitikere Den katolske kirke for misjonering. I den senere tid har det vært en rekke mordforsøk og attentater mot kristne fra radikale hinduer. Med over 17 millioner troende er Den katolske kirke i India en liten, men svært aktiv minoritet. Pave Johannes Paul II besøkte India første gang i februar 1986. Den gangen hadde Den katolske kirke i India 13 ½ millioner medlemmer. Pave Paul Vi besøkte også India.

Paven kan også komme til å besøke flere asiatiske land, men erkebiskop De Lastic sa at han ikke hadde konkrete informasjoner om andre reisemål. De planlagte besøkene i Hongkong og Macao er avlyst på grunn av negative kinesiske reaksjoner.

Kathpress 16. og 23. august; Zenit 20. august og Catholic World News 19. august 1999; o: pe