Kardinal Arns skulle drepes i 1992

Brasilia (KI/KAP) - Den brasilianske kardinalen Paulo Evaristo Arns (77), tidligere erkebiskop av São Paulo, var en hårsbredd fra å falle som offer for et attentat under plenumsmøtet for den latinamerikanske bispekonferansen (CELAM). Dette går frem av en nylig utgitt biografi som er skrevet av journalistene Evanize Sydow og Marilda Ferri. Initiativtaker til biografien var den lutherske presten Jaime Wright, som døde i mai i år. Han var en av kardinalens nærmeste venner, og sammen sto de bak prosjektet «Brasil nunca mas» (Brasil, aldri igjen), en omhyggelig undersøkelse av torturen under det brasilianske militærregimet.

I følge de to journalistenes skildring var kardinal Arns den 25. november 1992 underveis i en militærjeep i Santo Domingo sammen med den nåværende brasilianske primas og erkebiskop av São Salvador da Bahia, Geraldo Agnelo Majela. Sjåføren hadde helt fra starten av turen oppført seg «merkelig», og til slutt fremprovoserte han en kollisjon med et kjøretøy som kom imot. Den da 72-årige Arns ble slengt ut i kjørebanen, mistet bevisstheten og måtte gjenopplives, heter det i den nye biografien. Allerede før CELAM-møtet åpnet hadde kirkelige kretser mottatt trusler om at en kardinal skulle bortføres som gjengjeld for arrestasjonen av en colombiansk narkoboss.

Kardinal Arns har særlig engasjert seg for fattige og eiendomsløse og regnes som en av de fremste representantene for den latinamerikanske frigjøringsteologien. Pave Paul VI erklærte da han lærte den brasilianske fransiskaneren å kjenne: «Jeg ønsker at han en dag blir biskop, fordi han er bekymret for den sosiale rettferdighet». Som biskop var Dom Paulo en av de mest bestemte motstanderne av militærdiktaturet, og han kom alltid med skarp offentlig kritikk av alle krenkelser av menneskerettighetene.

Biografien forteller også om Arns' omfattende brevveksling med personligheter av mange forskjellige anskuelser. For eksempel skrev han etter 1982 ti brev til Cubas statssjef Fidel Castro. En gang tok Castro revansj med en pakke med 500 sigarer. Ikkerøykeren Arns delte dem ut på en konferanse med de brasilianske biskopene.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 16.09.1999, sist endret 16.09.1999 - 13:49