Vatikanet bekrefter pavereise til India og Georgia

Vatikanet (KI/KAP/Zenit/CWN) - Vatikanet bekrefter at pave Johannes Paul II vil reise til Asia fra 5. til 9. november. Vatikanets pressetalsmann, Joaquin Navarro-Valls, erklærte fredag at paven vil oppholde seg i New Delhi i India fra 5. til 8. november og i Tbilisi i Georgia fra 8. til 9. november. I tillegg arbeider Vatikanet med forberedelsene til flere pavereiser.

Besøket i den tidligere sovjetrepublikken Georgia er en premiere for paven, mens han allerede i 1986 besøkte India første gang. Johannes Paul II vil i New Delhi presentere sluttdokumentet fra Asia-synoden som fant sted i Vatikanet i vår. Det har også vært tale om et besøk til Mor Teresas grav i Calcutta. Fra New Delhi flyr paven rett til Tbilisi.

Under besøket i Georgia vil paven møte overhodet for den georgisk-ortodokse kirke, patriark Katholikos Elias (Ilja) II, og landets president, Eduard Sjevardnadse, i tillegg til representanter for det katolske mindretallet i landet. Ca 70.000 av landets innbyggere er katolikker, mindre enn 2% av befolkningen. For tiden finnes det åtte katolske kirker og 30 sogn i landet under ledelse av en apostolisk administrator for katolikker av latinsk ritus både i Georgia, Aserbajdsjan og Armenia.

Vatikanet anerkjente Georgias uavhengighet og opprettet diplomatiske forbindelser i mai 1992. For bare kort tid siden ble det regnet med at reisen dit ville bli utsatt på grunn av konflikten i det nærliggende Dagestan. Vatikanets «utenriksminister», erkebiskop Giovanni Battista Re, besøkte landet i midten av august på oppdrag av paven.

Den 5. desember vil paven besøke Katarinaklosteret på Sinai - hans første besøk i Egypt. Besøket vil vare bare ca 3 timer. Besøket vil komme umiddelbart etter reisen til Irak, som foreløpig er lagt til 2.-4. desember.

Kathpress, Zenit og Catholic World News 8. og 10. september 1999; o: pe