Opprørere løslater kidnappet biskop

Bogotà - KI (CWN/Zenit) - Folkets frigjøringshær (EPL), Colombias minste geriljagruppe, løslot søndag biskop Jose de Jesus Quintero av Tibu etter at han ble kidnappet for 35 dager siden. Han ble utlevert til en kommisjon som ble ledet av presidenten for den colombianske bispekonferansen, erkebiskop Alberto Giraldo Jaramillo av Medellín. Bispedømmet Tibu ligger ved grensen til Venezuela, et område som er utsatt for gerilja og paramilitær vold.

I sin første erklæring til pressen takket biskopen sine brødre i embetet og pave Johannes Paul II «for hans bønner og inngripen» og sa: «Jeg vil fortsette som biskop i troskap mot Kirken og lede mitt folk i bispedømmet Tibu. Min oppgave er evangelisering, og det er en prosess som ikke kan stoppes på grunn av vold eller andre vanskeligheter». Det meldes at biskopen ble løslatt med en advarsel fra kidnapperne om å forlate regionen.

Biskopen sa at han hadde blitt behandlet godt, men kritiserte kidnapping på det sterkeste som «et onde som ikke kan unnskyldes, ikke en gang av politiske eller såkalte sosiale grunner». Han appellerte til alle colombianere om å kjempe mot slike kidnappinger, som geriljaen bruker som redskap for å skaffe midler og for politiske kupp, og som bare i år har fratatt mer enn 1.578 personer friheten, deriblant 31 utlendinger. Biskopen sa at den væpnede konflikten i Colombia er en katastrofe, og må løses gjennom dialog.

Lederen for EPL, Francisco Caraballo, som sitter fengslet i Itagui nær Medellín, sier at kidnappingen av biskop Quintero den 15. august nær sitt bispedømme Tibu - den andre kidnappingen av biskopen på mindre enn to år - «ikke var rettet mot biskopen personlig, men bare en måte å komme med en erklæring». De rettferdiggjør aksjonen med behovet for å rette regjeringens og folkets oppmerksomhet mot ugjerningene som begås av de paramilitære som kjemper mot geriljaen i området. I år har det vært 15 angrep med mer enn 160 dødsofre. Etter løslatelsen erklærte EPL at de var villige til fredsforhandlinger med den colombianske regjeringen og president Andres Pastrana.

Catholic World News og Zenit 20. september 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 04.10.1999, sist endret 04.10.1999 - 10:57