Motstand mot pavens besøk i Irak

Brasilia - KI (CWN/Zenit) - Det britiske Utenriksdepartementet har sluttet seg til de amerikanske reservasjonene mot pavens planer om å besøke Irak i desember i år. En talsmann bekreftet at departementet har bedt paven om ikke å reise til Irak, og i alle fall ikke møte Saddam Hussein hvis han likevel velger å reise. Paven planlegger å besøke byen Ur i Irak, fødestedet til den bibelske patriarken Abraham.

Departementet uttrykker forståelse for at paven har pastorale plikter overfor kristne over hele verden, inkludert de 800.000 i Irak, men understreker at Irak er kjent for å utnytte besøk fra høyt rangerte personer i et forsøk på å legitimere sin brutale politikk. Paven pleier alltid å møte statslederne i landene han besøker, uansett deres politiske synspunkter. Men, som Den hellige Stol gjentatte ganger har understreker, tar ikke pavereisene sikte på å velsigne noe regime.

Paven har brukt sitt pontifikat til å reise til slike undertrykkende regimer som Cuba og sitt eget hjemland Polen for å presse på for mer frihet. I nesten alle tilfeller har besøkene resultert i en ny åpenhet. Paven har ved mange anledninger uttrykt motstand mot handelsblokaden mot Irak, som han mener rammer de svakeste i befolkningen: kvinner, barn, eldre og fattige. Noen internasjonale observatører mener til og med at blokaden sikrer Saddam Husseins families makt og kontroll over landet.

Paven har understreket at hans reise til de bibelske stedene utelukkende er en åndelig pilegrimsreise, og at alle politiske tolkninger må utelukkes.

Catholic World News og Zenit 20. september 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 04.10.1999, sist endret 04.10.1999 - 10:57