Kristne truer med stengte kirker i julen

Jerusalem - KI (KAP/Zenit/CWN) - I striden om byggingen av en ny moske i Nasaret har kristne kirkeledere truet med å stenge alle kirkene i landet i julen. I et brev til regjeringen krever de en omgående riving av et kjempestort telt, erklært som moske, på en plass nær Bebudelsesbasilikaen i Nasaret. Dette skriver den israelske avisen Ha'aretz onsdag. Muslimene har erklært plassen for et «hellig sted» - den var opprinnelig planlagt som parkeringsplass for den forventede turisttilstrømmingen i år 2000. Av hensyn til muslimenes følelser, og vel også med henblikk på deres rundt 500.000 stemmer, har politiet unnlatt å rive den ulovlig oppførte moskeen.

En talsmann for Den katolske kirke betegner et kompromissforslag fra regjeringen som «belønning av vold». En ministerkommisjon har for kort tid siden gått med på byggingen av «en liten moske» på 700 m². I følge Ha'aretz skal den latinske patriarken av Jerusalem, erkebiskop Michel Sabbah, allerede forrige uke ha truet med endringer av pavebesøket, som er planlagt i midten av mars, «hvis moskeen ikke forsvinner». Som protest mot teltmoskeen og muslimenes voldelige overgrep stengte de kristne allerede i vår kirkene for turister og åpnet dem bare til bønnetidene.

Ha'aretz forteller videre at den tidligere israelske utenriksministeren Ariel Sharon skal ha forsikret paven om at «status quo før byggingen av teltmoskeen» i Nasaret skulle gjenopprettes og bevares. Dette løftet kan ikke etterprøves, fordi Sharon førte de fleste samtalen i Vatikanet under fire øyne, heter det i det israelske utenriksdepartementet. Ansvarlige i det israelske religionsdepartementet har i mellomtiden anbefalt statsminister Ehud Barak å fjerne teltet for å avverge «alvorlige politiske skader».

En domstol i Nasaret har nå avvist muslimenes eiendomkrav på plassen, som de har okkupert i to år, og slått fast at det 2000 m² store området tilhører den israelske staten. Muslimene kan bare gjøre krav på et 135 m² stort område rundt graven til en muslimsk soldat, som æres som hellig, fra den islamske erobreren Salahadins tid.

Det amerikanske nyhetsbyrået CNS meldte fredag at patriark Michel Sabbah fra USA foreslo å gjøre området til et interreligiøst møtested, slik at plassen kan bli til et sted for forsoning. I Nasaret er 70% av de 60.000 innbyggerne muslimer, og de har reagert kraftig på domstolens avgjørelse. Under fredagsbønnen i teltmoskeen anklaget en muslimsk geistlig kristne og muslimer for å ville ødelegge bønnestedene. Han anklaget også kirkeledernes trusler om å stenge kirkene. Hittil har muslimene vært seierrike i «striden med korsfarerne», sa han. Moskeen skal bygges uansett.

Kathpress, Zenit og Catholic News Service 6. - 10. oktober 1999; o: pe

av Webmaster publisert 14.10.1999, sist endret 14.10.1999 - 08:53