Vatikanen kritiserar moskébygge i Nasaret

Vatikanen sade på torsdagen att de omstridda planerna på att bygga en moské bredvid Bebådelsekyrkan i Nasaret, där Jesus växte upp, inte gör det lättare att genomföra ett eventuellt påvebesök i Israel i mars nästa år, och stadens kristna är oroliga.

På platsen där enligt traditionen ärkeängeln Gabriel skall ha berättat för Maria att hon skulle föda Jesus står en väldig kristen kyrka som kallas Bebådelsebasilikan. Några meter därifrån står ett stort tält som den islamiska rörelsen använder som moské på en för dem helig plats där man på medeltiden begravde en ättling till Saladin, den muslimske hjälte som körde bort de kristna korstågsriddarna från det heliga landet. På tomten stod en moské på 1800-talet och den vill den islamiska rörelsen bygga upp igen. Men på samma plats vill den kristne och kommunistiske borgmästaren i denna övervägande muslimska stad skapa en öppen plats för kristna pilgrimer under jubelåret 2000. Striden har rasat länge och kring påsk bröt det ut våldsamheter. Den 7 oktober förklarade en lokal domstol att den 2000 kvadratmeter stora tomten tillhör det allmänna, förutom de 135 kvadratmeter där den muslimska graven ligger. Det skulle alltså vara fritt fram för det kristna torgbygget. Men den 11 oktober gick regeringen muslimerna till mötes i vad de såg som en kompromisslösning. Säkerhetsministern Shlomo Ben Ami förklarade att regeringne ger tillstånd för ett moskébygge på 700 kvadratmeter medan resten används för ett torg för kristna pilgrimer. En hög mur skall skilja bägge delarna från varandra och moskébygget skall dessutom inledas först år 2001, efter det kristna jubelåret.

Det pågår förberedelser för ett eventuellt påvebesök i Israel och de palestinska områdena i mars 2000 som en del av de bibliska vallfärder Johannes Paulus II vill göra för att fira 2000-årsminnet av Jesu födelse.

"Det är inte överflödigt att påpeka att denna situation inte underlättar förberedelsen av ett eventuellt påvebesök i denna viktiga helgedom. Där borde han finna en stad som kan stå symbol för århundraden av fredlig samlevnad mellan  kristna och muslimer," sade Vatikanens presstalesman Joaquin Navarro-Valls på torsdagen. Beslutet "bekymrar både statssekretariatet och den katolska kyrkan i det heliga landet," sade han, vilket man också kan tolka som att påven personligen inte tagit ställning till frågan: om påven sägs det bara att han "är solidarisk med alla och särskilt nära de kristna i Nasaret."

Navarro Valls säger att Israels regering måste garantera att kristna har fullt tillträde till Bebådelsekyrkan men säkerhetsministern Shlomo Ben-Ami betonar att "arrangemanget kommer inte på något sätt att påverka Bebådelsebasilikans naturliga livsmiljö. Israels regering kommer att göra allt den kan för att garantera de kristnas religionsfrihet och fullständiga säkerhet i staden."

Men många kristna är oroliga. "Det har blivit en absurd situation", säger Samir, en katolsk affärsinnehavare, till ANSA. "Araber och kristna har levt i fred i Nasaret i fler ahundra år. Nu lever vi alla i en atmostfär av spänning och rädsla." Lutfi Mashur, kristen och chefredaktör för veckotidningen 'A-Sinnara, säger: "Jubelåret är en chans att utveckla denna så fattiga stad. Men oförsonligheten hos de islamiska fundamentalisterna och hos vissa kristna företrädare håller på att förstöra alltihop."

Vatikanradions skandinaviska avdelning/OB/99-10-16

av Webmaster publisert 16.10.1999, sist endret 16.10.1999 - 20:40