Prest flyktet etter mordtrusler

Ciudad de Guatemala - KI (KAP/CWN) - Etter flere mordtrusler har den guatemalanske presten Mario Orantes Nájera flyktet til utlandet. Han var en nær medarbeider av biskop Juan Gerardi Conedera, som ble myrdet i april i fjor. Orantes' oppholdssted er ikke kjent, meldte BBC torsdag. For få dager siden flyktet også statsadvokat Celvin Galindo, som var ansvarlig for etterforskningen av forbrytelsen, til USA med sin familie etter også å ha mottatt mordtrusler.

Etterforskerne mistenkte først Orantes for mordet på biskopen, men de måtte løslate ham tidligere i år av mangel på bevis. Kirken antar at planen var at Orantes skulle få skylden, men at i virkeligheten står høye militærkretser bak.

Den 75-årige hjelpebiskop Gerardi ble slått i hjel i garasjen i huset sitt den 26. april 1998, etter at han to dager før hadde lagt frem en omfangsrik dokumentasjon over forbrytelser i den 36-årige borgerkrigen i landet. I følge rapporten var de militære i landet ansvarlig for 150.000 mord og 50.000 forsvunne. I etterforskningen av mordet har allerede to etterforskningsdommere forlatt sine embeter på grunn av dødstrusler og «mangel på enhver støtte i jakten på sannheten».

Kathpress og Catholic World News 14. oktober 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 19.10.1999, sist endret 19.10.1999 - 14:38