Den hellige Birgitta feiret

Vatikanet - KI (Vatikanradioen/KAP/VIS/Zenit/CWN) - I helgen ble den hellige Birgitta av Vadstena (1303-73) feiret i Vatikanet av kong Carl XVI Gustaf, dronning Silvia og kronprinsesse Victoria av Sverige sammen med pave Johannes Paul II. Lørdag ettermiddag innviet paven en fem meter høy marmorstatue av Birgitta i en nisje på Peterskirkens utside mot Piazza San Carlo, siden alle de store nisjene inne i kirken er fylt opp av statuer av andre hellige ordensgrunnleggere. I nisjene ved siden av Birgitta skal det siden settes opp andre statuer. Paven utnevnte for en måned siden Birgitta til skytshelgen for Europa sammen med de hellige Katarina av Siena og Edith Stein. Fra før var de hellige Benedikt, Kyrillos og Methodios Europas skytshelgener. Birgitta ble helligkåret av pave Bonifatius IX i bullen Ab origine mundi den 7. oktober 1391.

Marmorblokken som ble brukt til skulpturen, kommer fra det samme steinbruddet i Carrara som Michelangelo brukte. Opprinnelig veide blokken 54 tonn. Statuen er litt over fem meter høy. Den ble laget av Floriano Bodini fra Milano, som har vært direktør og president for Kunstakademiet i Carrara.

Seremonien fant sted etter en økumenisk vesper i Peterskirken som paven feiret sammen med Den svenske kirkes erkebiskop, K. G. (Karl Gustav) Hammar av Uppsala, og Den finske Kirkes primas, erkebiskop Jukka Paarma av Turku samt de katolske biskopene Anders Arborelius OCD av Stockholm og Czeslaw Kozon av København. Kongen, dronningen og kronprinsessen var med, og dronning Silvia leste en bibellesning på svensk. Til stede ved vesperen var også Polens tidligere president Lech Walesa. Et kor fra Den svenske kirke medvirket også. Ved siden av det diplomatiske korps deltok også mange medlemmer av birgittinerordenen. Etter vesperen besøkte de kongelige også dronning Kristinas nyrestaurerte gravmonument. Kristina, som sa fra seg den svenske kronen for å konvertere til katolisismen, ble gravlagt i 1689 blant pavene i Peterskirkens krypt.

På fredag og lørdag formiddag ble Birgitta også feiret med et internasjonalt symposium på jesuittuniversitetet Gregoriana i Roma med temaet: «Birgitta og jubelårene». Birgitta kom nemlig til Roma foran jubelåret 1350 og ble der i 19 år frem til sin død. Hun forsøkte forgjeves å få pave Klemens VI å vende tilbake fra Avignon til Roma i det hellige år 1350.

Symposiet ble organisert av biskop Mario Russotto, åndelig veileder for birgittinerordenen, og ble innledet av Sveriges tidligere Vatikanambassadør Lars Bergquist. Blant andre nordiske deltakere var Ingvar Fogelquist, Birgittakjenner og tidligere rektor for det katolske presteseminaret i Stockholm. Til stede var også biskop Crescenzio Sepe, generalsekretær for Vatikanets komite som forbereder det store jubileet i år 2000. Til stede var også en gruppe på 150 polakker, blant dem den tidligere presidenten Lech Walesa, grunnleggeren av Solidarnosc. Biskoper fra Sverige, Finland, Danmark og Norge deltok også.

Formannen for Vatikanets råd for kristen enhet, den australske kardinal Edward Cassidy, talte om Den katolske kirkes syn på økumenikk eller streben etter kristen enhet, og sa at ingen kristen kan være fornøyd med en splittet kristenhet, og at alle kristne har som oppgave å gjøre noe for enheten.

Kathpress 10. og 14. november, Vatican Information Service 10. november, Zenit 10. og 14. november og Catholic World News 10. november 1999; o: pe

av Webmaster publisert 17.11.1999, sist endret 17.11.1999 - 11:08