Programmet for pavebesøket tar form

Sofia - KI (KAP) - En høytstående delegasjon fra Vatikanet har vært på et tredagers besøk i Bulgaria, hvor de har ført samtaler om detaljer for pavebesøket fra 23. til 25. mai i år. Den apostoliske nuntius i Sofia, erkebiskop Antonio Mennini, sostituto (substitutt = avdelingsleder) for Statssekretariatets første seksjon (seksjonen for alminnelige anliggender), erkebiskop Leonardo Sandri, og den ansvarlige for pavens reiser, Msgr Renato Boccardo, overbrakte et budskap fra pave Johannes Paul II til patriark Maksim av Sofia og medlemmer av den bulgarsk-ortodokse kirkes hellige synode.

I budskapet informerer paven overhodet for de bulgarske ortodokse om sitt ønske om å besøke Bulgaria og under besøket også få «møte og omfavne» patriark Maksim. Vedlagt var også et foreløpig program for besøket. Erkebiskop Sandri overbrakte også pavens hjerteligste nyttårsønsker til patriark Maksim. Ved møtet understreket patriarken at han var rede til å møte paven. Denne beslutningen har han tatt etter grundige overveielser, og han bekrefter synodens beslutning om at den bulgarsk-ortodokse kirke selv ikke ville invitere paven til landet, men at de vil vise ham tradisjonell bulgarsk gjestfrihet.

Delegasjonen hadde også samtaler med statsminister Simon Sakskoburggotski, som i sin barndom var konge av Bulgaria, og utenriksminister Solomon Passi, som også er sekretær for den statlige komiteen som forbereder pavebesøket.

I følge den ortodokse metropolitt Neofit av Dorostol-Cerven vil paven bli offisielt mottatt den 23. mai ved minnesmerket for den ukjente soldat foran Aleksander Nevski-katedralen i sentrum av Sofia. Deretter følger et møte med patriarken og metropolittene i Den hellige synodes palass. Etter dette møtet holdes en høytidelig bønnegudstjeneste i Aleksander Nevski-katedralen i anledning festdagen for slavernes apostler, de hellige Kyrillos og Methodios, den 24. mai.

På pavens program står også en reise til Rila-klosteret samt til Plovdiv, som har det største katolske samfunnet i Bulgaria. Den katolske kirke er en liten minoritet i Bulgaria - bare rundt 1% av de 7,9 millioner innbyggere. 85% av befolkningen tilhører den ortodokse kirke, mens 13% er muslimer.

Kathpress 15. januar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
15. januar 2002

av Webmaster publisert 24.01.2002, sist endret 24.01.2002 - 15:54