Ny regjering vil løse eiendomsstrid med Kirken

Praha - KI (KAP) - Den tsjekkiske regjeringskoalisjonen under Vladimir Spidla vil løse den årelange eiendomsstriden mellom stat og Kirke. Kirken er en «viktig bestanddel av samfunnet», erklærte den sosialdemokratiske regjeringssjefen i sin programerklæring til parlamentet i Praha. Finansieringen av det kirkelige arbeidet skal i fremtiden finansieres fra andre kilder enn statsbudsjettet, understreket han.

Kirkene i det daværende Tsjekkoslovakia fikk etter kommunistenes maktovertakelse i 1948 beslaglagt alle sine eiendommer og ble dermed fratatt ethvert økonomisk grunnlag. Ifølge en lov av 1949 har de tsjekkiske sogneprestene til nå vært lønnet av staten. Siden fløyelsrevolusjonen i 1989 har fremfor alt Den katolske kirke krevd å få sine tidligere eiendommer tilbake.

Den tsjekkiske republikk regnes som et av de sterkest sekulariserte landene i Europa. Ifølge den siste folketellingen fra 2001 tilhører bare en tredjedel av innbyggerne en kirke. Den katolske kirke er med sine tre millioner medlemmer den sterkeste, fulgt av den protestantiske kirken De bøhmiske brødre med rundt 120.000 medlemmer.

Kathpress 7. august 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
7. august 2002

av Webmaster publisert 12.08.2002, sist endret 12.08.2002 - 17:09