Moskvas katolske erkebiskop frykter et vanskelig 2003

Moskva - KI (KAP) - Den katolske erkebiskopen Tadeusz Kondrusiewicz av Guds Mor i Moskva venter at 2003 vil bli et vanskelig år for Den katolske kirke i Russland. Den 1. januar trår det i kraft nye retningslinjer for utlendinger som bor i Russland, påpekte erkebiskopen under en pressekonferanse i Moskva. Blant annet må alle utenlandske prester fra da av ha spesielle identitetspapirer på seg. Men hittil har han ikke klart å finne ut hvor man får tak i dem. «I Moskva finnes de ikke», sa Kondrusiewicz.

Erkebiskopen beklaget også myndighetenes manglende vilje til kontakt med Den katolske kirke. I løpet av sine 11 år i Russland har han ikke en eneste gang fått anledning til et møte med presidenten. «Det er også svært vanskelig for meg å få treffe guvernører eller borgermestere, slik at det i praksis ikke består noen kontakt med regjeringen», sa Kondrusiewicz. Også konflikten mellom den katolske og den russisk-ortodokse kirke er så langt uløst. Erkebiskopen advarte myndighetene inntrengende mot å blande seg inn i denne uenigheten.

Den katolske kirke i Russland anklages for å være en «fare for den nasjonale sikkerhet». Ifølge mediene foreligger det en rapport laget av regjeringsmedarbeidere og religionseksperter som anbefaler at sikkerhetskreftene må overvåke Den katolske kirke «og andre utenlandske trossamfunn». Ifølge rapporten er Den katolske kirke spesielt farlig, på andre plass kommer protestantene fulgt av Jehovas Vitner, scientologene og satanistene. For å overvåke disse gruppene bør innenriks- og justisdepartementene opprette nye overvåkningsorganer, tilrår rapporten.

I de siste månedene har de russiske myndigheter flere ganger enten trukket tilbake utenlandske presters oppholdstillatelser eller nektet dem gjeninnreise. Det mest kjente offer for denne politikken er biskop Jerzy Mazur av Irkutsk i Sibir, som stammer fra Polen. Den ortodokse kirke beskylder katolikkene for proselyttvirksomhet. Særlig støtte opprettelsen av fire katolske bispedømmer i Russland tidlig i 2002 på sterk kritikk fra ortodoks hold.

Kathpress 19. desember 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
19. desember 2002