"Bujumbura er et afrikansk Sarajevo"

Bujumbura - KI(KAP) - "Bujumbura er et inferno. Be for oss. Bombene faller som regn,og vi er skrekkslagne". Det sa den polske karmelittpater Damiano Fedor (43), som virker i Burundi. "I går falt en bombe mellom katedralen og vårt kloster, nær Avenue Patrice Lumumba". "Situasjonen er svært kritisk, og det er umulig å bevege seg utendørs fordi hovedstaden er blitt til et afrikansk Sarajevo". Den polske misjonæren er for tiden sammen med en 39 år gammel medbror av rwandisk nasjonalitet, fader Jean Françoise Nkunzimana. "Vi er meget bekymret, fordi ryktene går om en umiddelbart forestående evakuering av alle humanitære organisasjoner. Noen på internasjonalt nivå må sørge for en våpenhvile, eller ender dette i et blodbad".

Burundiske sivile myndigheter kontaktet av MISNA, gav uttrykk for at den nye offensiven fra FNL (Den nasjonale frigjøringsfront) ville sette hele fredsprosessen i fare. Siden i går har 80 prosent av Burundis hovedstad vært uten elektrisitet, og myndighetene har suspendert mobiltelefonnettet. Kampene i dag har vært sterkest i sørdelen av byen. Fra i går har regjeringen innført portforbud, fra 21.00 til 06.00. Ubekreftede rykter vil at FNL nå støttes av styrker fra den andre opprørsbevegelsen i landet (FDD - Styrkene til demokratiets forsvar), selv om de for noen dager siden erklærte offentlig at de ville holde seg utenfor kamphandlingene.

Opprørernes mål er det samme som i mange år. De sier at de ønsker å sikre de to etniske hovedgrupper i landet lik bestemmelsesrett innen de væpnede styrker. Hutuene, som er i majoritet i befolkningen, er uten innflytelse. Det er Tutsiene som kontrollerer hæren.

MISNA - Missionary Service News Agency
11. juli 2003

av Webmaster publisert 11.07.2003, sist endret 11.07.2003 - 18:39