Katolsk requiemmesse for broder Roger

Kardinal Walter Kasper, presidenten for Det pavelige råd for fremme av kristen enhet, ledet tirsdag 22. august begravelsesmessen for den protestantiske munken broder Roger, stifteren av det økumeniske fellesskapet Taizé i Frankrike. Br. Roger ble drept tirsdag 16. august. Kasper koncelebrerte messen sammen med fire av Taizé-fellesskapets katolske prester. Mer enn 10 000 mennesker var tilstede i begravelsen som ble holdt i Forsoningskirken i Taizé. Gravfølget inkluderte en rekke fremtredende verdslige og geistlige ledere, deriblant den tyske presidenten Horst Köhler og en rekke biskoper fra ulike kirkesamfunn var tilstede, inkludert et tjuetalls katolske biskoper.

I prekenen under begravelsen, som etter br. Rogers eget ønske var den katolske requiemmessen, sa kardinal Kasper at "økumenikkens vår blomstret på Taizés marker" og han kalte br. Roger "en stor åndelig læremester." Kasper sa at den vedvarende splittelsen mellom kristne var en smerte for br. Roger. "Han ønsket å leve den udelte Kirkes tro," sa kardinalen og fortsatte: "Fremfor alt trodde han på hellighetens økumenikk, den hellighet som forandrer sjelens dyp og er den eneste som kan føre til full kommunion." Kardinal Kasper leste også et telegram fra pave Benedikt XVI.

Seremonien ble sendt direkte på KTO (Fransk Katolsk TV) og kan sees i opptak på web-TV.

En talsmann for Taizé-fellesskapet, br. Emile, fortalte at feiringen av den katolske requiemmessen var i tråd med praksisen i Taizé der det daglig feires katolsk messe av de katolske prestene i fellesskapet. Protestanter er alltid innbudt til disse messene. I følge talsmannen har br. Roger i lengre tid mottatt kommunionen der. I utgangspunktet kan ikke protestanter motta kommunionen i den katolske messen, men visse pastorale unntak er hjemlet i kirkeretten.

Br. Rogers etterfølger som prior, br. Alois som selv er katolikk, har i et intervju tilbakevist rykter om at den avdøde Taizé-grunnleggeren var blitt katolikk på slutten av sitt liv. Br. Roger brukte hele sitt liv på å forsøke å forsone sin protestantiske herkomst med Den katolske kirke.

Under begavelsesmessen for pave Johannes Paul II i april gav den daværende kardinaldekanen Joseph Ratzinger br. Roger kommunionen. Denne gesten vakte stor oppsikt over hele verden, men ifølge br. Alois' ord mottok br. Roger allerede for 25 år siden kommunionen i Peterskirken.

Zenit/KathPress/CWN/KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (24. august 2005)