Vatikanrepresentant truer med å boikotte Holocaust-minnestund

Erkebiskop Antonio Franco

 Se også:

Vatikanets representant i Israel truer med å boikotte en Holocaust-minneseremoni grunnet at den inneholder anklager mot pave Pius XII. Erkebiskop Antonio Franco, den apostoliske nuntius til Det hellige land, har levert en sterk protest mot utstillingen av et fotografi av pave Pius XII, med en bildetekst som hevder at paven var likegyldig til jødenes lidelser under Nazi-regimet. Utstillingen finner sted ved Yad Vashem, Holocaust-minnesenteret i Jerusalem. Bildeteksten på det aktuelle fotografiet indikerer at pave Pius XII, som var pave under Den annen verdenskrig, avslo å undertegne en uttalelse som fordømte Holocaust og "forble nøytral gjennom hele krigen."

I et privat brev til direktøren ved Yad Vashem-museet ber nuntius Antonio Franco om at fotografiet enten må fjernes eller at bildeteksten må endres slik at den gir et mer balansert perspektiv. Slik det nå står, sier han, fanger ikke teksten opp de tunge historiske bevis for at pave Pius arbeidet aktivt for å beskytte jødene fra Nazistenes utryddelse.

Siden Yad Vashem-ledelsen ennå ikke har korrigert bildeteksten, fortalte erkebiskop Franco nyhetsbyrået AsiaNews at han har skrevet til museumsdirektøren og meldt sin kritikk. Dersom de krenkende bemerkningene ikke fjernes, føler han seg tvunget til å utebli fra neste ukes Holocaust-seremonier ved museet.

Den pavelige representanten understreker at han ikke ønsker å skape en offentlig kontrovers. Hans brev er av privat karakter, presiserer han, "ikke en pressekonferanse." Museumsledelsen valgte imidlertid å offentliggjøre brevet, forteller erkebiskopen: "De utleverte det til pressen."

CWN - Catholic World News; o: kd (13. april 2007)

av Webmaster publisert 13.04.2007, sist endret 13.04.2007 - 11:59