Milingo vender tilbake til Italia for å fortsette kampanje mot sølibat

Emmanuel Milingo

 Se også:

Den ekskommuniserte erkebiskop Emmanuel Milingo har vendt tilbake til Roma, hvor han planlegger å promotere sin kampanje mot prestelig sølibat. Den zambiske prelaten ankom Roma med Maria Sung, kvinnen han giftet seg med i et Moon-arrangert massebryllup i New York i 2001. Milingo har ikke vært i Roma siden juni 2006, da han forsvant fra sin residens i utkanten av Roma, hvor han hadde trukket seg tilbake. Han dukket opp igjen i juli samme år i Washington, sammen med den selverklærte erkebiskopen Stallings, som nå leder en sekt kalt African-American Catholic Congregation. Sammen med Stallings har Milingo arbeidet mot sølibatet. Den afrikanske erkebiskopen avslørte senere at han hadde vendt tilbake til den koreanske kvinnen han giftet seg med i 2001. Han har den siste tiden bodd i Washington, der han bruker sin tid på kampanjen for gifte katolske prester.

Erkebiskop Milingo vakte første gang bekymring i Vatikanet 1970-årene, da han som ung biskop i Zambia tilbød "helbredelsesmesser" som medførte anklager om at han opptrådte som "heksedoktor". I 1982 ble han innkalt til Roma og bedt om å gå av som biskop av Lusaka. Siden bodde han i Italia, hvor han i 1996 mottok klager fra italienske biskoper for sine "helbredelsesmesser" i flere av landets bispedømmer. Milingo mottok da nok en disiplinær advarsel fra Vatikanet, som forbød ham å holde messe uten tillatelse fra den lokale biskop.

Erkebiskop Milingos mest spektakulære provokasjon mot ortodoksien kom i 2001, da han annonserte sin overgang til Enhetsbevegelsen, ledet av en selverklært koreansk "messias", Sun Myung Moon. Milingo giftet seg med en koreansk kvinne i et av Moons massebryllup i New York. Bruden var plukket ut av Moon selv. I august samme år reiste en angrende erkebiskop Milingo tilbake til Roma for et personlig møte med pave Johannes Paul II. Han ga avkall på sitt angivelige ekteskap, bekreftet sin katolske tro og trakk seg tilbake til et år med bønn og refleksjon.

I september 2006 annonserte Vatikanet at Milingo hadde blitt ekskommunisert, etter at han til tross for advarsler arrangerte illegitime bispeordinasjoner av fire gifte menn. Ved tilbakekomsten til Roma denne uken hevdet Milingo: "Ekskommunikasjon eksisterer ikke, ikke siden Annet Vatikankonsil."

Under sitt tre uker lange opphold i Italia skal Milingo arbeide med en bok. I tillegg skal han delta under en pressekonferanse for en annen bok, "Bekjennelser fra de ekskommuniserte", av Raffaella Rosa. Den kontroversielle eks-erkebiskopen forteller til reportere at han har "mange vakre minner" fra livet i Italia. "Jeg anser Italia som mitt andre hjem," uttaler han.

CWN - Catholic World News (11. januar 2008)

av Webmaster publisert 11.01.2008, sist endret 11.01.2008 - 12:37