Den hellige Thérèse av Lisieux' foreldre saligkåres

Vatikanet har gitt grønt lys for saligkåring av Den hellige Thérèse av Lisieux' foreldre. Louis Martin og Zelie Marie Guerin Martin saligkåres den 19. oktober, i en seremoni som finner sted i nettopp Lisieux. Begge ble tildelt tittelen Venerabilis («Ærverdige») av Kirken den 26. mars 1994, det første skrittet på veien til saligkåring. Saligkåringsseremoniens dato er ikke tilfeldig. Den 19. oktober er misjonssøndagen, og Den hellige Thérèse er skytshelgen for misjonen - sammen med Den hellige Frans Xavier.

Den hellige Thérèse Martin ble født den 2. januar 1873 i Alençon i Normandie i Nord-Frankrike. Hun ble den 4. januar døpt Marie Françoise Thérèse i kirken Notre-Dame. Hun kom fra lavere middelklasse som datter av urmakeren Louis Martin (eg. Louis-Joseph-Stanislas) og hans hustru Zélie Guérin (eg. Azélie-Marie), som fremstilte de berømte kniplingene «Point d'Alençon». Louis' far hadde vært offiser i hæren til keiser Napoleon I og Zélies far hadde vært politimann i Saint-Denis nær Séez. Begge hadde egentlig tenkt å gå i kloster og var svært fromme.

Thérèse var den yngste av deres ni barn, hvorav bare fem jenter vokste opp, mens fire søsken døde. Alle fem ble nonner, fire av dem i samme karmelittkloster, mens den femte ble Visitasjonssøster. De ble oppdratt i en atmosfære av tradisjonell fromhet og atskillelse fra verden som var karakteristisk for en temmelig innadvendt, fransk middelklassekatolisisme.

Les et "hefte" om Den hellige Thérèse og hennes foreldre her.

Catholic World News / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (20. august 2008)

av Webmaster publisert 20.08.2008, sist endret 20.08.2008 - 10:52