Mange kristne familier vender tilbake til Mosul

Bilde fra AsiaNews

 Se også:

Dusinvis av irakiske kristne familier har de siste to månedene returnert til Mosul. Lokalsamfunnet preges av "håp og frykt".

Onsdag annonserte myndighetene i Mosul at en stor gruppe kristne familier vender tilbake til byen. En offisiell talsmann bekreftet at "i januar og februar har 81 familier vendt tilbake til sine hjem". I følge flyktning- og innvandringsdepartementet befinner det seg fremdeles 10 000 flyktningefamilier i Al-Hamadaniya, et område 30 kilometer øst for Mosul.

Sentrale myndigheter i Bagdad viser nå tegn på økt interesse for flyktningenes vilkår. Myndighetene uttaler at de "tar vare på de kristne", og at deres "konkrete problemer" nå blir diskutert. En lokal kilde forteller til AsiaNews at "dette også vises i valgresultatene til fornyelsen av de provinsiale rådene. Religiøst baserte slagord ble forbudte og konkrete spørsmål som mangel på elektrisitet, vanntilgang, helsetjenester, telefon, veier og infrastruktur, ble diskutert".

Tirsdag kritiserte Asghar al-Moussaoui, nestleder for flyktning- og innvandringsdepartementet, europeiske nasjoner for "å oppfordre kristne familier til å forlate Irak".

"Denne uttalelsen er ikke troverdig", kommenterer AsiaNews` lokale kilde. "På det nåværende tidspunkt virker dette mer som et personlig standpunkt, og ikke myndighetenes". Det finnes fremdeles mange flyktningefamilier i Jordan som venter på innreisevisum til hjemlandet, og det beskrives som "vanskelig" for dem å returnere til Irak.

For de kristne i Kurdistan er situasjonen annerledes. "Disse familiene håper på retur til Mosul av to grunner: De ønsker å få sine hjem, bedrifter og eiendom tilbake. Det er også dyrt å leie leiligheter i de kurdiske områdene, og mange familier har ikke råd til dette", konkluderer kilden.

AsiaNews (18. februar 2009)

av Webmaster publisert 19.02.2009, sist endret 19.02.2009 - 13:34