Nye anklager mot grunnleggeren av Kristi Legionærer

P. Marcial Maciel Degollado

 Se også:

I følge meksikanske medier skal advokaten Jose Bonilla Sada ha kunngjort et søksmål mot grunnleggeren av presteordenen Kristi Legionærer, p. Marcial Maciel, på vegne av tre barn.

Barna hevder at p. Marcial Maciel er deres biologiske far, og krever økonomisk oppreisning.

I følge den venstrorienterte avisen La Jornada, kan saksøkerne bevise at Maciel er deres biologiske far, men hevder også at Maciels farskap var kjent blant høytstående kirkeledere. (Se under for Patrick Madrids engelske oversettelse av La Jornada-artikkelen.)

Dobbeltliv

Kristi Legionærer ble tidligere i år rystet av rapporter om at p. Maciel var far til minst ett barn. I følge ubekreftede kilder har barnet og dets mor i flere år mottatt finansiell støtte fra Legionærene.

Anklagene mot grunnleggeren av ordenen, som er aktive i 23 land, setter spørsmålstegn ved fremtiden til Legionærene, og dets tilknyttede leg-bevegelse, Regnum Christi.

Talsmenn for Legionærene avviste først anklagene om p. Maciels seksuelle misbruk av ordensmedlemmer, men gikk tidligere i år tilbake på dette og uttalte at de ikke kunne avvise at han var skyldig i vanskjøtsel av sin stilling. Ordenen har ikke konkretisert hvilke av anklagene som skal være sanne.

De siste anklagene har igjen aktualisert spørsmålet om hvem i Legionærenes lederskap som visste om grunnleggerens embetsmisbruk, og påståtte økonomiske utroskap.

Apostolisk visitt

Vatikanet bekreftet i juli at en apostolisk visitt til Kristi Legionærer starter den 15. august. Fem biskoper er tilkjent jobben med å undersøke Legionærenes seminarer, skoler og andre institusjoner over hele verden. Etter visitten vil en rapport bli overlevert til Den hellige stol, som igjen vil vurdere hvilke tiltak som skal iverksettes.

Medlemmer av ordenen skal tidligere ha etterspurt en apostolisk visitt, og flere kilder nær ordenen hevder at mange er lettet og ønsker undersøkelsene velkommen.

P. Marcial Maciel døde i januar 2008. Han ble 88 år gammel.

Les mer:

Legion of Christ (offisielt nettsted)

New Allegations Against Father Marcial Maciel Surface in Mexican Press (Patrick Madrid)

Reclaman derechos hereditarios tres hijos más de Marcial Maciel (La Jornada)

Tres hijos de Maciel pelearán sus bienes (Impreso)

Legionaries 'cannot deny' reports of Father Maciel's misconduct (CWN, 4. februar)

The Legionaries' Last Stand. An Exclusive Interview with Fr. Thomas Berg (Sandro Magister)

CWN - Catholic World News (12. august 2009)

av Webmaster publisert 14.08.2009, sist endret 19.01.2011 - 16:05