Samtaler med SSPX i oktober

 Se også:

Den hellige stol vil starte nye samtaler med Prestebroderskapet Pius X i oktober. Dette bekreftet nylig Vatikanets pressetalsmann, jesuitten Federico Lombardi. Bekreftelsen kommer på bakgrunn av den østerrikske kardinal Christoph Schönborn, som mandag den 14. september uttalte til den franske avisen Le Figaro, at samtalene skulle begynne "om få dager".

Offisielle representanter

Vatikanets representanter i samtalene, som holdes i de to siste ukene av oktober, er som følger: den sveitsiske dominikaneren p. Charles Morerod, den tyske jesuitten og generalsekretær i Den internasjonale teologiske kommisjon, Josef Becker, og Opus Dei's spanske generalvikar p. Ocariz Brana.

Tøffe forhandlinger

I følge kardinal Schönborns uttalelser til Passauer Neue Presse, vil Den hellige stols forhandlere gi SSPX et ultimatum om ikke-forhandlingsbare tema:

"SSPX vil få klar beskjed om det som ikke er forhandlingsbart for Den hellige stol. Dette inkluderer fundamentale beslutninger fra Det annet Vatikankonsil som forholdet til Jødedommen, andre ikke-kristne religioner, andre kristne kirkesamfunn og religionsfrihet som en elementær menneskerett".

Ecclesia Dei

Benedikt XVI innlemmet i juli i år Ecclesia Dei-kommisjonen som en del av Kongregasjonen for Troslæren. Ecclesia Dei ble grunnlagt av pave Johannes Paul II i 1988 som et redskap for forsoning og samtaler i forbindelse med erkebiskop Marcel Lefebvres illegale skismatiske bispeordinasjoner, som førte til ekskommunisering av fire av dets biskoper.

I et brev til verdens biskoper, publisert i mars 2009, kommenterte Benedikt XVI bakgrunnen for opphevelsen av disse ekskommunikasjonene, og fortale samtidig om innlemmelsen av Ecclesia Dei i Troskongegrasjonen:

"Dette vil gjøre det klart at de spørsmål man nå må ta opp, grunnleggende sett og i sin natur er læremessige og primært omhandler anerkjennelse av Annet Vatikankonsil og de postkonsiliære pavers magisterium".

Avviser kompromiss?

Overhodet for SSPX, Bernard Fellay, uttalte i juli at prestebroderskapet ikke vil inngå noen kompromiss vedrørende Det annet Vatikankonsil:

"Vi vil ikke inngå noe kompromiss vedrørende konsilet. Jeg har ingen intensjon om å inngå et slikt kompromiss. Sannheten inngår ikke kompromisser. Vi ønsker ikke et kompromiss, men å oppnå klarhet vedrørende konsilet".

På tross av dette har Fellay tidligere uttrykt en viss optimisme når det gjelder forholdet mellom Den hellige stol og SSPX.

ZEN - Zenit (15. september 2009)

av Webmaster publisert 17.09.2009, sist endret 19.01.2011 - 16:05