Samtaler med SSPX bekreftet

 Se også:

Den hellige stol bekreftet torsdag at de ventede samtalene mellom SSPX og Kongregasjonen for Troslæren starter mandag 26. oktober.

"Innholdet i samtalene vedrørende de åpne doktrinære spørsmål vil holdes strengt konfidensielt", sa p. Lombardi en pressemelding torsdag.

Vil ta tid. I et nylig intervju med et sørafrikansk SSPX-magasin, her i en engelsk oversettelse , svarte generalsuperior i SSPX, biskop Bernard Fellay følgende på spørsmål om samtalenes lengde og innhold:

"Jeg har ingen anelse om hvor lenge de vil vare. Dette kommer an på forventningene i Roma. Det kan nok ta lang tid. Dette fordi temaene er mange og brede. Våre hovedinnvendinger mot konsilet, som for eksempel trosfrihet, økumenikk og kollegialitet er velkjente. Andre innvendinger kan allikevel bli tatt opp, slik som den moderne filosofis innflytelse, liturgiske nyvinninger, verdslighet og dets påvirkning på den moderne tanke som har spredt seg som en farsott i Kirken".

Offisielle representanter fra Vatikanet har på sin side vært tilbakeholdne med uttalelser vedrørende forhandlingene. Den østerrikske kardinal Christoph Schönborn uttalte i september at "SSPX vil få klar beskjed om det som ikke er forhandlingsbart for Den hellige stol. Dette inkluderer fundamentale beslutninger fra Det annet Vatikankonsil som forholdet til Jødedommen, andre ikke-kristne religioner, andre kristne kirkesamfunn og religionsfrihet som en elementær menneskerett".

Representanter fra partene. Vatikanets representanter i samtalene er som følger: den sveitsiske dominikaneren p. Charles Morerod, den tyske jesuitten og generalsekretær i Den internasjonale teologiske kommisjon, Josef Becker, og Opus Dei's spanske generalvikar p. Ocariz Brana.

I en pressemelding torsdag utnevnte generalsuperior, biskop Bernard Fellay følgende representanter fra SSPX: biskop Alfonso de Galarreta, rektor for presteseminaret 'Nuestra Señora Corredentora de La Reja' i Argentina, fr. Benoît de Jorna, rektor for det sveitsiske presteseminaret 'Séminaire International Saint-Pie X', fr. Jean-Michel Gleize, professor i ekklesiologi ved seminaret i Ecône og fr. Patrick de La Rocque, prior i 'Prieuré Saint-Louis', Nantes.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (15. oktober 2009)

Reuters, VIS (15. oktober 2009)

av Webmaster publisert 16.10.2009, sist endret 19.01.2011 - 16:05