Paven avviser avskjedssøknad fra to biskoper

Pave Benedikt XVI har avvist avskjedssøknadene til de irske hjelpebiskopene Eamonn Walsh og Raymond Field. Dette melder BBC. Det var etter offentliggjøringen av Murphy-rapporten, som avslørte omfattende overgrep og hemmelighold i erkebispedømmet Dublin, at Walsh og Field leverte sine avskjedssøknader til pave Benedikt julaften i fjor, og sa samtidig at de håpet avgjørelsen ville lette ofrenes lidelser.

Det var Diarmud Martin, den tidligere diplomaten for Den hellige stol som ble utnevnt til erkebiskop av Dublin i 2004, som ba alle biskoper nevnt i Murphy-rapporten om å ta konsekvensen av egne handlinger og trekke seg.

Nyheten om at de to hjelpebiskopene blir i sine stillinger har blitt kjølig mottatt i Irland, der følelsene fremdeles er sterke etter de omfattende avsløringene i Murphy- og Ryan-rapportene.

Spekulasjonene rundt hva pavens avgjørelse faktisk betyr, er nå mange. I følge Belfast Telegraph er avgjørelsen et stort nederlag for Diarmud Martin, som ved flere anledninger har vært i konflikt med sine bispekolleger vedrørende opprydningen etter overgrepsavsløringene. De to biskopene skal i følge rapporter nå tildeles nye ansvarsområder innen erkebispedømmet Dublin.

Vatikanets pressetalsmann, fr. Federico Lombardi, ønsket ikke å kommentere saken tirsdag, og fremhevet at Den hellige stol kun kommer med offisielle uttalelser ved innvilgelser av avskjedssøknader.

Pave Benedikt har tidligere akseptert avskjedssønadene til biskopene Donal Murray av Limerick og James Moriarty av Kildare/Leighlin.

BBC, Belfast Telegraph, CNA; Andreas Dingstad (11. august 2010)

av Webmaster publisert 12.08.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59