Faste og bønn i Egypt etter søndagens massakre

Situasjonen i Egypt er fremdeles spent etter søndagens massakre på koptiske demonstranter. 

26 mennesker ble drept og over hundre skadet da egyptiske sikkerhetsstyrker, sammen med muslimske grupper, angrep demonstrasjonen like ved Maspero-bygget – hovedkvarteret til Egypts statlige fjernsyn. 

De koptiske demonstrantene protesterte mot forrige ukes angrep mot en kirke i Anwan-provinsen.

Fr. Rafic Greiche, talsmann for den katolske gresk-melkittiske kirken i Egypt, sier i et intervju med Vatikanradioen at situasjonen skyldes "myndighetenes mislykkede forsøk på å iverksette en lov som regulerer byggingen av Gudshus, enten de er kirker eller moskeer, noe de lovet å gjøre for flere måneder siden". Fr. Greiche uttrykker i tillegg bekymring for valget i november – i kjølvannet av islamistenes fremgang i landet.

Dokumentert på sosiale medier. Søndagens hendelser ble godt dokumentert på sosiale medier, da aktivister både filmet og Twitret hendelsene live. De var derfor i stand til å motbevise falske påstander fra statlig fjernsyn om at koptere skulle ha skutt og drept tre soldater. Under TV-sendingene ble folk også oppfordret til å gå ut på gatene og forsvare hæren mot demonstrantene – som også inkluderte enkelte muslimer. Statlig fjernsyn gikk mandag ut og dementerte påstandene om drepte soldater.

Maktvakuum. Det regjerende militærrådet ønsker nå en nasjonal undersøkelseskommisjon for å få klarhet i hva som skjedde søndag. Men maktvakuumet som har oppstått etter revolusjonen i februar har ført til en stadig mer ustabil situasjon i Egypt. 

– Kristne krever beskyttelse fra staten, men staten finnes knapt [...] De militære tilbyr ingen løsning og kristnes tålmodighet er nå slutt, sier den egyptisk-fødte jesuitten Samir Khalil Samir til Reuters.

Kopterne har nå erklært tre dagers landesorg, og oppfordrer til faste og bønn for fred i landet. Den arabiske våren er foreløpig satt på vent.