En dag i pavens liv

Han går aldri til sengs før klokken 23. Han ber rosenkransen daglig, står opp klokken fem om morgenen – og bruker en mobiltelefon som kun er tilgjengelig for sine nærmeste medarbeidere.

Pave Benedikt XVII en artikkel fra europaquotidiano.it dokumenterer journalisten Aldo Maria Valli en vanlig dag i pave Benedikt XVIs liv.

I følge Valli er paven "en typisk tysker, en metodisk mann som liker å organisere dagen ned til minste detalj i samsvar med en nøyaktig tidsplan".

Benedikt XVI starter dagen med å feire messe i det pavelige kapell klokken syv, sammen med sine personlige sekretærer fr. Georg Ganswein og fr. Alfred Xuereb. Pavens assistenter – Carmela, Loredana, Cristina og Rosella – alle legfolk med ordensløfter tilhørende Memores Domini-grenen av Comunione e Liberazione, samt pavens kammertjener, den 46 år gamle trebarnsfaren Paolo Gabriele, deltar også i messen.

Etter messen klokken åtte spiser paven frokost. Deretter trekker han seg tilbake til sitt arbeidsrom og jobber frem til klokken 11. Arbeidsrommet har alltid et krusifiks på bordet, samt to telefoner – den ene en mobiltelefon kun tilgjengelig for hans nærmeste medarbeidere.

Paven liker å holde seg oppdatert på nyhetsfronten, og leser aviser på blant annet tysk, italiensk, engelsk, fransk og spansk. I tillegg bruker han denne tiden til å lese og svare på ulike brev.

Etter morgenarbeidet er paven i møter med besøkende statsoverhoder, ambassadører og andre representanter. Disse holdes i det pavelige bibliotek i annen etasje i det apostoliske palass, og varer rundt to timer. På onsdager må de imidlertid vike til fordel for generalaudiensen på Petersplassen.

Klokken 13.30 spiser Den hellige far lunsj med sine to sekretærer. De har sjelden gjester, og maten består av ulike former for middelhavskosthold. Benedikt drikker aldri vin til lunsj, men alltid appelsinjuice, skriver Valli.

Etter lunsj går paven på en kort spasertur med sine sekretærer på balkongene i det apostoliske palass – "besmykket med sitron- og appelsintrær og med en praktfull utsikt over Roma".

Paven hviler så i en time før han klokken 15.30 igjen beveger seg til arbeidsrommet for å skrive taler, prekener og ulike dokumenter. Han bruker ikke datamaskin, og skriver alt for hånd. Tekstene blir deretter skrevet av og oversatt. 

Videre skriver Valli at paven er "en ekstremt nøye" skribent som liker å "trekke seg tilbake til sitt arbeidsrom for å skrive i fred, med personlig kontroll over sine kilder ved konsultasjon av sitt omfattende personlige bibliotek".

Klokken 17.30 undertegner han diverse dokumenter som sekretærene har forberedt, for deretter å møte noen av sine nærmeste medarbeidere, som statssekretær Tarcisio Bertone og Vatikanets "utenriksminister", Dominique Mamberti.

Så er det igjen tid for en spasertur, denne gang i Vatikanhagene sammen med sine to sekretærer. På turen bes rosenkransen foran kopien av Lourdes-grotten.

En lett middag serveres klokken 19.30, før Benedikt igjen tilbringer tid i arbeidsrommet og senere i det pavelige kapell.

"Han går aldri til sengs før klokken 23", skriver Valli. "Det eneste beviset man trenger, er å stå på Petersplassen på dette tidspunktet og se når lyset slås av i vinduet i den øverste etasjen i Det apostoliske palass."

(Via Catholic News Agency)