Afrika: Flere kristne enn muslimer

* Flere praktiserende katolikker i Afrika enn Europa

* Afrika den største kontinentale blokk i kristendommen innen 10 år

Benin
Pave Benedikt hilser på katolikker i det vestafrikanske landet Benin i 2011.

Praktiserende katolikker i Afrika utgjør nå flere enn sine europeiske trossøsken, kunne den italienske religionssosiologen Massimo Introvigne nylig avsløre under en konferanse organisert av CESNUR (Center for Studies on New Religions), ved El Jadida-universitetet i Marokko. 

I følge en fersk undersøkelse presentert ved konferansen er kristendommen nå den største religionen på det afrikanske kontinent. Kristne utgjør i dag 46% av den samlede befolkningen, 40% muslimer mens de resterende tilhører ulike tradisjonelle afrikanske religioner. 

31 afrikanske land har en kristen majoritet, 21 har muslimsk majoritet, mens seks nasjoner har et flertall med tradisjonelle afrikanske religioner, i følge studien.

Afrikansk dominans. Kristendommen har gjennomgått en eksepsjonell vekst i Afrika de siste 100 år: I 1900 talte kristne kun 10 millioner. Pr. dags dato er tallet rundt 500 millioner. I 1900 var kun 2% av verdens kristne fra Afrika, i dag er tallet 20%. Fortsetter veksten ventes det at Afrika innen ti år blir den største kontinentale blokk innen kristendommen – større enn både Europa og USA til sammen.

LES OGSÅ: Oppdrag forsoning

– Disse tallene er ennå ikke godt kjente, men de har en dyptpløyende historisk, kulturell og politisk betydning. Det finnes nå flere praktiserende katolikker i Afrika enn i Europa. I det lange løp vil dette ikke bare forandre Afrika, men også kristendommen – slik Johannes Paul II forutså. Hans fokus på Afrika har blitt videreført av Benedikt XVI, som allerede har besøkt kontinentet to ganger, sier Introvigne til Vatican Insider.

Åndelig slagmark. I følge sosiologen kan kristendommens vekst være en av grunnene til den økte forekomst av voldelige angrep mot kristne de senere år. Senest søndag ble tre mennesker drept og over 45 skadet da en selvmordsbomber slo til mot en katolsk kirke i staten Bauchi i Nord-Nigeria, et angrep som antas å være terrorgruppen Boko Harams verk.

– Enkelte islamske ultra-fundamentalister vurderer det som skandaløst at det fins flere kristne enn muslimer i Afrika, og forfølger og dreper derfor kristne i land som Nigeria, Mali, Somalia og Kenya. Slik disse ultra-fundamentalistene ser det, så utkjempes kampen om hvorvidt verden skal bli muslimsk eller kristen nettopp i Afrika. Og at islam er i ferd med å tape. Det er derfor de svarer med bomber, hevder Massimo Introvigne.