Biskop Williamson ferdig i SSPX

Generalsuperioren i det såkalte «Pius X-brorskapet» (SSPX), Bernard Fellay, har utvist den kontroversielle biskopen Richard Williamson fra prestebroderskapet.

Williamson
Richard Williamson: Her fra sitt beryktede intervju
på svensk TV i 2009.

Williamson vakte oppsikt da han i 2009 på svensk TV fornektet de tyske gasskamrenes eksistens under Den annen verdenskrig, og anslo antall jøder som mistet livet i konsentrasjonsleirene til "mellom 200.000 og 300.000".

Den offisielle nettsiden til SSPX bekrefter onsdag at Williamson er blitt fjernet, etter å ha "distansert seg fra styret og ledelsen i SSPX i flere år, og samtidig nektet å vise respekt og lydighet til sine rettmessige overordnede".

LES OGSÅ: Dommen mot biskop Williamson opprettholdes

Generalsuperior Fellay skal over lengre tid ha mislikt Williamsons aktivitet både på sin personlige nettside og nyhetsbrev, hvor han blant annet skal ha agitert mot forsoningsforsøkene mellom Roma og SSPX.

Pave Benedikt XVI opphevet i 2009 ekskommunikasjonen av de fire biskoper, deriblant Fellay og Williamson, som i 1988 lot seg ulovlig bispevie av den franske erkebiskop Marcel Lefebvre — og dermed pådro seg en automatisk ekskommunikasjon. Den hellige stol var da ikke klar over Williamsons holocaust-fornektelser.

Det spekuleres nå i om Williamson, som de senere år har levd tilbaketrukket i England, ønsker å bli del av en liten utbrytergruppe av SSPX, kalt SSPX av den strenge observans — som nylig ble dannet av fem tidligere medlemmer av prestebroderskapet.