Biskop Tawadrous II (60) valgt til ny koptisk pave-patriark

Kairo, 4. november 2012 (KI/KAP) - Biskop Tawadrous (60), til nå hjelpebiskop i El-Beheira i Egypt, ble søndag den 4. november 2012 valgt til ny pave-patriark i Den koptisk-ortodokse kirke som Tawadrous II. Valget skjedde i Markus-katedralen i Kairo, og i henhold til tradisjonen trakk en gutt med bind for øynene seddelen med navnet på en av de tre gjenværende kandidatene.

Den nye «Patriarken av Alexandria og hele Egypt» er den hellige evangelisten Markus' 118. etterfølger og overhode for rundt tolv millioner koptiske kristne over hele verden. Han vil bli innsatt i sitt nye embete den 18. november. Han ble valgt på sin 60-årsdag.

Tawadrous ble født den 4. november 1952 i Mansour i Øvre Egypt med det borgerlige navnet Wagih (Wajih) Sobhy Baky Soliman. Han studerte farmasi i Alexandria, og etter fullføringen av studiene ble han forretningsfører for det statlige farmasøytiske firmaet Damanhour. Men i 1986 trådte han inn i klosteret Anba-Bishoy, hvor han i 1988 avla sine evige løfter og ble viet til munk. I 1989 ble han presteviet. I 1997 ble Tawadrous viet av pave Shenouda III til «generalbiskop» (hjelpebiskop) i Damanhour-Beheira i Nildeltaet i nordre Egypt, og i den egenskap assisterte han den 76-årige metropolitten Bakhomios.

Egypts nye makthaver, Mohammed Mursi fra Det muslimske brorskap, regnes å tilhøre et strengt, men politisk heller moderat islam. Han har allerede erklært at han vil være til stede den 18. november når den nye patriarken innsettes i Kairo. Forhåpningene er høye blant alle koptere om en ny, klok og sterk mann, men ennå vet ingen hvilken kurs han vil slå inn på.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)