Egypt: Kristenledere anklager Morsi for unnfallenhet

Egyptiske kirkeledere fordømmer i kraftige ordelag det nylige angrepet på Markus-katedralen i Kairo, og ber president Morsi ta ansvar.

nullEt koptisk begravelsesfølge ble den 7. april angrepet da de skulle gravlegge fire troende som dagen før ble drept i uroligheter i Khusus, utenfor Kairo. 

To mennesker ble drept og over 80 skadet i angrepet.

Pressetalsmannen for Den egyptiske katolske bispekonferanse, fr. Rafik Greiche, beskriver bakgrunnen.

– Etter den omfattende interreligiøse uroen som fant sted i Khusus den 6. april hvor fire kristne mistet livet, truet islamske fundamentalister med å angripe kirken i Khusus dersom begravelsen for de døde ble holdt der. Den ble derfor flyttet til katedralen i Kairo.

– Politiet må ha vært klar over situasjonen. Så hvorfor sto de ikke oppstilt foran katedralen? De ankom først to timer senere, og beskyttet da angriperne, sier Greiche til ACN.

Bilder og videoer tatt av aktivister viser blant annet maskerte menn som skyter mot koptere fra et hustak, og politi som kaster tåregass inn i katedralen som var full av mennesker som søkte tilflukt.

Flere lokale kirkeledere ser på angrepet på Markus-katedralen, hovedsetet til den koptiske pave-patriark Tawadros II, som et veiskille, og retter kraftig kritikk mot president Morsi for manglende beskyttelse.

– Ingen kunne ha forestilt seg at noen ville angripe et slikt viktig symbol for alle egyptere som Markus-katedralen i Kairo. Det er sjokkerende. Men vi kommer aldri til å få vite de reelle motiver bak angrepene, sier den koptisk-katolske biskopen Kyrillos Samaan til ACN.

Den vanligvis så diplomatiske Tawadros II holder president Morsi ansvarlig, og hevder at Morsis ledelse "kan kategoriseres som uaktsomhet og dårlig vurderingsevne. På to tusen år har vår katedral ikke opplevd et slikt angrep". Den koptiske lederen ber nå myndighetene ta ansvar for en situasjon som har "nådd et uholdbart nivå av kaos".

President Morsi fra Det regjerende Muslimske brorskap fordømte angrepet i en telefonsamtale med Tawadros, og har sendt representanter for å møte koptiske ledere. Fr. Greiche fra Den egyptiske katolske bispekonferansen kommenterer Morsis fordømmelse slik: "Hva hadde presidenten gjort for å beskytte kristne"?

Greiche finner allikevel håp i moderate muslimers solidaritet med de kristne, og 9. april demonstrerte over 5000 kristne og muslimer sammen mot volden.

Pressetalsmannen fremhever også det positive økumeniske klimaet mellom koptere og katolikker i kjølvannet av valget av
Tawadros II.

– Klimaet mellom katolikker og ortodokse koptere har blitt totalt forvandlet. Tawadros er veldig åpen. Han deltok for eksempel i innsettelsesmessen av den nye koptisk-katolske patriarken Isaac Sidrak. Det hadde aldri skjedd før, sier Greiche.

Tawadros II bekreftet tirsdag at han skal møte pave Frans i Roma i mai, etter den ortodokse påskefeiringen – som i år faller på 5. mai.