Vatikanet: Er dette kunstens første fremstilling av innfødte amerikanere?

PinturiccioVatikanmuseet er kjent for sine mange skatter. Nylig fant museets kuratorer det som antas å være den første kunstneriske fremstilling av innfødte amerikanere.

Funnet ble gjort under restaureringen av en freske av den italienske renessansekunstneren Pinturicchio (1454–1513), og viser dansende nakne mennesker med hodepynt av fjær, samt en annen til hest.

Fresken "Oppstandelsen" befinner seg i Borgia-leilighetene i Vatikanet, og er datert til 1494, kort tid etter Kristoffer Columbus returnerte fra sin første reise til «Den nye verden». Med seg hadde oppdageren  detaljerte beskrivelser av innfødte amerikanere i sine dagbøker. Columbus' nedtegnelser skal ha blitt holdt hemmelig av politiske årsaker, skriver Vatikanmuseets direktør, Antonio Paolucci, i L'Osservatore Romano.

– Det vil allikevel være svært søkt å tro at det pavelige hoff var uvitende om det Columbus så da han kom til den andre delen av verden, skriver Paolucci.

– Hvis beretningen om disse nakne, gode og glade menneskene som ga bort papegøyer og malte sine kropper røde og sorte er de dansende figurene i Pinturicchio's oppstandelse, så er dette den første fremstillingen av innfødte amerikanere, hevder Vatikanmuseets direktør.

Vatikanets museum er blant verdens mest populære, med rundt fem millioner besøkende årlig.