Kongolesisk ordenssøster tildelt Nansenprisen

nullKongolesiske sr. Angélique Namaika har blitt tildelt Nansenprisen 2013 for sitt arbeid blant voldtektsofre i det nordøstlige Kongo. Nansenprisen er en årlig internasjonal utmerkelse til organisasjoner eller enkeltpersoner for innsats for flyktningsaken. Den deles ut av FNs høykommissær for flyktninger. 

Sr. Namaikas Senter for reinterering og utvikling har hjulpet tusenvis av ofre for den beryktede opprørsgruppen Herrens motstandshær (LRA). I tillegg til traumehjelp gir senteret brukerne bistand til skolegang og arbeid. 

— Jeg er utrolig imponert over det arbeidet hun gjør. I møte med brutal vold fra væpnede grupper i det nordøstlige Kongo, har hun valgt å ikke gi opp, men i stedet kjempet for å gi ofre for voldtekter, vold og misbruk nytt håp, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, til NTB.

I 2009 måtte sr. Angélique selv flykte fra sitt hjem i Dungu etter angrep fra LRA, en erfaring som motiverte henne til å starte hjelpearbeidet. 

— Det er vanskelig å forestille seg hvor mye de kvinnene og jentene som er mishandlet av LRA har lidd. De kommer til å bære arrene etter volden for resten av sitt liv. Med denne prisen vil flere fordrevne i Dungu kunne få hjelp til å gjenstarte livene sine. Jeg vil aldri slutte å gjøre alt det jeg kan for å gi dem håp og en mulighet til å leve igjen, sier sr. Namaika i en pressemelding.

Kongoleseren mottar prisen i Genève den 30. september. Deretter reiser hun til Roma for å møte pave Frans, før turen går videre til Paris, Brussel og Oslo. 

Klikk på spilleren for å høre et ferskt BBC-intervju med prisvinneren.