Tragedien i Lampedusa: – Bekjemp trafficking og hjelp flyktningenes hjemland

Kamp mot internasjonal menneskehandel. Sosial, politisk og økonomisk bistand til flyktningenes hjemland.

Giorgio Bertin
Msgr. Giorgio Bertin OFM

Dette er blant tiltakene som, ifølge biskopen av Djibouti, kan forhindre en gjentagelse av tragedien i Lampedusa, hvor over 300 båtflyktninger fryktes druknet etter forliset forrige uke.

Størsteparten av de omkomne er illegale flytninger fra Somalia og Eritrea.

– Jeg valgte å komme til disse landene som misjonær, og innså at den sanne løsningen på problemene ikke finnes langs Middelhavet eller Adenbukta, men å se mot de økonomiske, politiske og kulturelle problemer disse landene står overfor, sier biskopen av Djibouti, Giorgio Bertin, til Fides.

Menneskehandel. Ifølge Bertin, som også er apostolisk administrator av Mogadishu, Somalia, må det internasjonale samfunn intensivere kampen mot organisert menneskehandel.

– Organisasjonene bak menneskehandelen tiltrekker seg potensielle migranter og flyktninger, og bør umiddelbart settes under kontroll. Migranter har en illusjon om å finne et jordisk paradis i Jemen, Italia eller Europa, noe som ikke stemmer. Illusjonen understøttes av menneskehandlerne, som får disse menneskene til å benytte seg av ekstremt farlige transportmetoder.

– I det lange løp må vi derfor ikke avstå fra å hjelpe landene på et politisk, økonomisk og sosialt plan. Dette er ikke bare et økonomisk spørsmål: Vi må oppmuntre de aktuelle landene til å fremme en respekt for menneskerettigheter, noe også migrantene selv søker. Dette er svaret på problemet.

– I et korttidsperspektiv må man få kontroll over organisasjonene som styrer menneskehandelen, som har så mange liv på samvittigheten, avslutter fransiskaneren Bertin.