Vatikanet suspenderer tysk biskop

Franz-Peter Tebartz-van ElstPave Frans har "midlertidig suspendert" den tyske biskopen av Limburg, Franz-Peter Tebartz-van Elst (53).

Tebartz-van Elst har blitt sterkt kritisert i tysk presse for sitt oppussingsprosjekt av bispegården, som angivelig inkluderte et badekar til 120 000 kroner. Prosjektet skal ha blitt ti ganger dyrere enn det opprinnelige estimat, og fått en totalsum på 31 millioner euro.

Nå blir altså biskopen midlertidig fjernet, mens en kommisjon nedsatt av Den tyske bispekonferansen gjennomfører en "detaljert undersøkelse" av byggeprosjektet og Tebartz-van Elsts' generelle pengebruk.

– Det har oppstått en situasjon hvor biskopen ikke lenger kan utøve sine biskoppelige plikter, heter det i en uttalelse fra Vatikanet onsdag.

– Den hellige stol finner det passende å beordre en midlertidig permisjon fra bispedømmet for Franz-Peter Tebartz-van Elst, heter det videre.

Avgjørelsen kom i kjølvannet av mandagens møte i Vatikanet mellom nevnte Tebartz-van Elst og pave Frans.

Biskopen av Limburg har møtt et hardkjør i tysk presse, og endog fått kallenavnet "biskop bling" for sin angivelige luksuriøse livsstil. Domkapittelet i Limburg anser det også som usannsynlig og lite ønskelig at biskopen returnerer etter sin time-out.

Tebartz-van Elst har på sin side forsvart renoveringen, og hevder at prosessen inkluderte ti ulike prosjekter - ytterligere komplisert av det faktum at bygget er verneverdig.

Biskopen har også fått støtteerklæringer, blant annet fra bispekollegaen i Regensburg, Rudolf Voderholzer, som anklager media for å ha skapt et "sirkus" av en "komplisert sak", og går langt i å antyde at kontroversen skyldes "andre og skjulte motiv".

Den hellige stol har utnevnt fr. Wolfgang Rosch som bispedømmets administrator. Rosch var opprinnelig utnevnt til generalvikar fra 1. januar, men starter umiddelbart i sin stilling i påvente av undersøkelsene av biskop Franz-Peter Tebartz-van Elst.