Pave Frans i nytt intervju: – Kirkens kvinner må verdsettes, ikke klerikaliseres

Kvinnelige kardinaler; Marxisme; "Blodets økumenikk"; Besøk til Det hellige land m.m.

For ikke lenge siden uttalte fr. Federico Lombardi, Vatikanets pressetalsmann, at intervjuet er blitt en slags «ny pavelig sjanger», en uformell konversasjonssjanger «som vi tidligere ikke har vært vant til».  

Fra det 10 000 ord lange intervjuet med Antonio Spadaro SJ i Civiltà Cattolica, til det kontroversielle intervjuet med ateisten Eugenio Scalfari for La Repubblica. De påfølgende debattene på nett og papir har vært omfattende, og til dels svært høylytte. I et nytt intervju, denne gang med veteran-Vaticanista Andrea Tornielli for avisen La Stampa, svarer Frans direkte på noen av spørsmålene som har blitt reist om (og mot) hans pontifikat.

Om et eventuelt besøk til Det hellige land neste år:

– For 50 år siden viste Paul VI mot ved å reise dit, noe som markerte begynnelsen på en æra av pavelige reiser. Jeg ønsker også å reise dit og møte min bror Bartolomeus, patriarken av Konstantinopel, for å minnes dette jubileet sammen med han, og fornye den omfavnelsen som fant sted mellom pave Montini og Athenagoras i Jerusalem i 1964. Vi forbereder oss på dette.

Enkelte kommentatorer på amerikansk høyreside har anklaget paven for å være "marxistisk", etter at han i Evangelii Gaudium kritiserte såkalt «trickle down»-økonomi. Hva tenker han om beskyldningene?

– Den marxistiske ideologien er uriktig. Men jeg har i løpet av mitt liv møtt mange marxister som er gode mennesker, så jeg tar ikke anstøt av dette, svarer Frans, og legger til at teksten i Evangelii Gaudium er helt i tråd med Kirkens sosiallære.

Om arbeidet for kristen enhet:

– Ja, økumenikk er en prioritet for meg. I dag finnes en blodets økumenikk. I enkelte land blir kristne drept for å gå med kors eller være i besittelse av en bibel, og de spør ikke om vedkommende er anglikansk, luthersk, katolsk eller ortodoks før de dreper. Blodet forener oss, selv om vi ennå ikke har klart å ta de nødvendige skritt i enhetens retning. 

Det har blitt spekulert i om paven planlegger å utnevne kvinnelige kardinaler. Frans avfeier imidlertid tanken.

– Jeg vet ikke hvor denne ideen kommer fra. Kvinner i Kirken må verdsettes, ikke klerikaliseres. Hvem som enn funderer på kvinnelige kardinaler, lider litt av klerikalisme.

I intervjuet snakker paven også om kuriereformen, den kommende bispesynoden om familien, kommunion til gjengifte - samt inntrykk fra konklavet.

"Never be afraid of tenderness" | La Stampa